Srbija: Joksimović poslala pismo Evropskoj narodnoj partiji o događajima ispred Parlamenta

Srbija: Joksimović poslala pismo Evropskoj narodnoj partiji o događajima ispred Parlamenta

Sekretarka Srpske napredne stranke (SNS) za međunarodna pitanja, Jadranka Joksimović, obavestila je Evropsku narodnu stranku (EPP), čiji je SNS aktivan član, o nedavnim, kako je rekla, uznemirujućim događajima ispred Narodne skupštine Srbije.

U pismu EPP-u Joksimović je rekla da su 8. maja pristalice pokreta Dveri, na čelu sa njihovim vođom Boškom Obradovićem, fizički napale Marijana Rističevića, poslanika u Parlamentu i predsednika Narodne seljačke partije, i pokušale da spreče da Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uđe u zgradu parlamenta.

Naglasila je da su predstavnici pokreta Dveri i Saveza za Srbiju (SZS) istakli nastavak promocije i upotrebe nasilja kao metode političke borbe i pozvala EPP da pažljivo prati aktivnosti dela opozicije i da osude sve oblike nasilja.

„Indikacija da SZS nije zainteresovan da legalno stekne poverenje građana na izborima je činjenica da pre godinu dana nisu želeli da učestvuju ni u dijalogu Vlade i opozicije za poboljšanje uslova na izborima, niti u dijalogu između stranaka, na poziv predstavnika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i Tanje Fajon“, podsetila je Joksimović.

Ona navodi da će, parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji biti održani 21. juna i biće prilika za sve građane da iskažu svoju političku volju, ali i prilika da političke stranke predstave svoje programe, na ozbiljan i odgovoran način.

Takođe je informisala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao sve političke aktere da učestvuju na izborima i da kampanju provedu bez upotrebe nasilja i uz poštovanje svojih političkih protivnika, bez obzira na njihovu političku pripadnost.

„U Srbiji, kao pluralističkom demokratskom društvu, uvođenje nasilja u političku borbu neće se tolerisati. SNS će se žestoko i dosledno boriti protiv svih oblika nasilja i promovisat će dijalog kao jedini pravi način za postizanje dugoročno održivih demokratskih vrednosti u društvu“, rekla je Joksimović./ibna