Srbija: Kladionice predviđaju male promene u Vladi nakon izbora

Srbija: Kladionice predviđaju male promene u Vladi nakon izbora

Kako je to već uobičajeno, u predizbornim periodima ankete igraju dominantnu ulogu u beleženju trendova javnog mišljenja, ali često su indirektan način uticaja na birače i političare.

Međutim, pored ispitivanja javnog mnjenja, današnje kladionice pojavile su se i kao snažni prognozeri uticaja na rezultate izbora, predviđajući procente za ulazak u Narodnu skupštinu.

Prema kladionici “Meridian”, aktuelna premijerka Ana Brnabić i dalje je dominantan kandidat za mesto premijera posle izbora 21. juna, dok se epidemiolog Darija Kisić Tepavčević gotovo sigurno smatra ministarkom.

Prema kladionicama, nova Vlada neće pretrpeti značajne promene. Izgleda da će gotovo 2/3 aktuelnih ministara ostati na svojim pozicijama, jer se predviđaju velike šanse za Sinišu Malog (1,01), Milana Krkobabića (1,05), Ivicu Dačića (1,05), Rasima Ljajića (1,1). Nasuprot tome, Zoran Đorđević, Zlatibor Lončar, Goran Knežević, Vanja Udovičić, Goran Trivan, Nela Kuburović i Vladan Vukosavljević su ministri koji prema kladionicama neće biti u novoj Vladi.

Što se tiče mesta premijera, pored Ane Brnabić dobre su šanse i aktuelnom gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, dok se aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović takođe pojavljuje kao snažan kandidat. Zanimljivo je da Nedimović nije uvršten na  spisak kandidata kladionice Meridian za buduće ministre u Vladi.

Što se tiče borbe stranaka za ulazak u Parlament dostizanjem praga od 3%, čini se da će SPAS Aleksandra Šapića, PSG-a i radikali verovatno dobiti predstavnike u Parlamentu, pored koalicije SNS-a Aleksandra Vučića i SPS-JS-a Ivice Dačića. /ibna