Srbija: Lavrov i Dačić razgovarali o jačanju odnosa

Srbija: Lavrov i Dačić razgovarali o jačanju odnosa

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija čvrsto posvećena daljem razvoju političkih odnosa sa Ruskom Federacijom na osnovu strateškog partnerstva.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim nakon sastanka u Beogradu, Dačić je napomenuo da su obe zemlje spremne produbiti suradnju u svim oblastima.

Naglasio je da je Srbija zahvalna Ruskoj Federaciji na doslednoj podršci njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu i na naporima zemlje da se pitanje Kosova i Metohije reši mirnim putem, dijalogom, bez ucenjivanja ili izbora strana, pogotovo kada je reč o zapadnim partnerima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je Lavrov danas razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome je izneo neke ruske procene kakvo se ponašanje može očekivati, kao i predloge za dalji dijalog o pitanju Kosmeta.

Dačić je rekao da bi Evropska unija, kao garant Briselskog sporazuma, trebalo više da se uključi u njegovo sprovođenje, dodajući da kontinuirano jednostrano delovanje i neprovođenje sporazuma narušavaju kredibilitet Unije.

Takođe je rekao da je to bila taktika sa svim pitanjima, poput tarifa Prištine na srpsku robu, a da ne spominjemo Savez srpskih opština.

„Sada su zadovoljni što su tarife ukinute a ono što je bilo važno je Savez opština Srbije“, rekao je prvi potpredsednik vlade.

Upitan o nezadovoljstvu nekih zapadnih zemalja ruskom pomoći tokom pandemije koronavirusa, Dačić je rekao da to nije njihov posao i da će država postupati u interesu Srbije.

Podsetio je da je sama EU na početku pandemije iznela problematično stajalište o pitanju solidarnosti unutar Unije, posebno uodnosu na zemalje koje nisu članice EU.

„Stoga je EU zabranila izvoz medicinske opreme, pa smo iz Kine i Rusije primili humanitarnu pomoć na čemu smo zahvalni. Ne postoje posebne političke poruke; znamo ko su nam prijatelji”, naglasio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade naglasio je da Srbija ima dobre političke odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom, ali da su ekonomski odnosi na nižem nivou i imperativ je da se oni poboljšaju.

Lavrov je naglasio da je Ruska Federacija potvrdila spremnost da nastavi podržavati Srbiju po pitanju Kosmeta, ponovivši da je ključnu ulogu u rešavanju tog pitanja igrala Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a, koja je još uvek na snazi.

Kazao je da je današnji sastanak još jednom potvrdio slaganje dveju zemalja po većini pitanja, dodajući da i Moskva i Beograd podržavaju jačanje demokratskih principa u međunarodnom životu i da je postignut dogovor za održavanje bliske koordinacije na međunarodnim forumima.

Napomenuo je da Ruska Federacija podržava napredak srpskog vodstva u izgradnji konstruktivnih i dobrosusedskih odnosa sa svim balkanskim zemljama, te pozdravlja napore Beograda da održi mir i stabilnost u ovom važnom delu evropskog kontinenta.

Na kraju zajedničke konferencije za medije Dačić je Lavrovu poklonio gitaru, dok je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije poklonio mikrofon prvom potpredsjedniku Vlade. / ibna