Srbija: Međustranački dijalog počinje iduće godine

Srbija: Međustranački dijalog počinje iduće godine

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je parlament budžet Srbije trenutno odredio kao prioritet, napominjući da će najviše zakonodavno telo biti zaduženo za dijalog između vladajućih partija i glavne opozicije sledeće godine.

U emisiji “Upitnik” RTS-a, Dačić je rekao da je stav Evropske unije da bi parlament trebalo da se fokusirati na međupartijski dijalog sledeće godine.

„Glavna stvar je, po mom mišljenju, da Parlament na najbolji način neguje svoju ulogu kao najviše zakonodavno telo, te da samim tim ima veći uticaj na javnost“, objasnio je Dačić.

Govoreći o odnosu njegove stranke i Srpske napredne stranke (SNS), Dačić, koji je takođe i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), naglasio je da je neophodno raditi na daljem usaglašavanju zajedničke strategije dve stranke u narednim godinama.

Upitan da li su odnosi između njega i predsednika Srbije i SNS, Aleksandra Vučića, bolji od odnosa među strankama, Dačić se složio i dodao da ne razume razlike u strankama na lokalnom nivou.

Upitan da komentariše nesuglasice između ministra energetike i članice predsedništva SNS Zorane Mihajlović, s jedne, i direktora Srbijagasa i funkcionera SPS Dušana Bajatovića, s druge, Dačić je rekao da je imperativ da se sukob reši.

„Svako mora suprotstavljene stavove ostaviti po strani. Nadam se da će moći da rade zajedno … Niko nije došao kod mene, ni Bajatović ni Mihajlović. Ovo se mora rešiti “, rekao je Dačić.

Dodao je da nije bilo problema da se razgovara o Bajatoviću, ali da od državnog vrha više nije čuo kritike na račun direktora „Srbijagasa”. / ibna