Srbija: Međustranački dijalog u korist građana Srbije – pismo ombudsmena EP

Srbija: Međustranački dijalog u korist građana Srbije – pismo ombudsmena EP

Proces višestranačkog dijaloga, uz zajedničko posredovanje Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog parlamenta, učiniće danas značajan iskorak, prenosi Blic objavljujući pismo ombudsmana EP.

Nakon početka dijaloga 1. marta, u toku je kritična faza konsultacija sa zainteresovanim stranama.

Ova faza konsultacija je ključna za razvijanje stabilne i realne agende za višestranački dijalog i identifikovanje svih ovih elemenata koji mogu pomoći u postizanju političkog konsenzusa. Razgovaraćemo i što je najvažnije, pažljivo ćemo slušati šta parlamentarne grupe u Narodnoj skupštini i političke platforme koje su trenutno van parlamenta imaju da kažu o nekim najvažnijim pitanjima za demokratiju Srbije.

Ove nedelje sastaćemo se pojedinačno sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, a posle Uskrsa imaćemo “jedan na jedan” sastanak sa opozicionim strankama koje su odlučile da se ne kandiduju na poslednjim opštim izborima. Jasno je da očekujemo da svi učesnici u dijalogu pristupe tim razgovorima na pozitivan i konstruktivan način.

Ovi pojedinačni sastanci će nam pomoći da procenimo nivo posvećenosti, spremnosti i sposobnosti da postignemo konsenzus kako bismo poboljšali političku klimu pre sledećih izbora. Čvrsto verujemo da građani Srbije zaslužuju priliku da biraju svoje predstavnike u što slobodnijem i poštenijem izbornom procesu, kao i da budu pravilno informisani o različitim političkim programima i stavovima koje zauzimaju stranke ili platforme koje učestvuju. S tim u vezi, oslanjamo se na Vladu, vladajuću parlamentarnu većinu i opoziciju da preuzmu punu odgovornost i zajednički rade na postizanju ovog cilja.

Važno je napomenuti da se ovaj proces zasniva na saradnji, konsenzusu i poverenju. Zbog toga u njoj posreduje i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić. Veoma smo zahvalni na njegovoj podršci, kao i na podršci Narodne skupštine i njenih službi, što je ključ uspeha ovog napora. Radujemo se bliskoj saradnji sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem u narednim nedeljama i mesecima kako bismo razvili realnu agendu za višestranački dijalog i postigli opipljive rezultate.

Ova plodna saradnja sa Narodnom skupštinom pomogla je tokom prve faze međupartijskog dijaloga 2019. godine, kada smo radili sa političkim akterima i Vladom na najvišem nivou i postigli konsenzus o širokom spektru konkretnih rezultata potrebnih za poboljšanje izbornih uslova. Međutim, prema izveštaju ODIHR-a za posmatranje izbora, još uvek ima prostora za poboljšanje u ovoj oblasti.

Znamo da ima mnogo pitanja o drugoj fazi međustranačkog dijaloga i ulozi Evropskog parlamenta. Osnovna ideja kojom se njime upravlja, slično prvoj fazi, jeste pružanje platforme za dijalog između različitih političkih partija ili platformi kako bi se konsenzusom pronašla obostrano prihvatljiva rešenja o pitanjima od nacionalnog interesa koja su od suštinskog značaja za razvoj pluralističkog i verodostojna demokratija.

U ovom procesu, Evropski parlament preuzima svoju ulogu sa vrlo skromnošću. Nismo ovde da donosimo gotova rešenja ili da namećemo ili podržavamo stavove jedne ili druge političke stranke. Ovde smo da podržimo složeni proces, a kao političari i posvećene demokrate verujemo da bez dijaloga i spremnosti na kompromis neće biti uspešnog demokratskog procesa koji se bavi glavnim problemima našeg društva.

Evropska unija i njene države članice snažno podržavaju proces višestranačkog dijaloga. U najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku se više puta pominje dijalog. Usvajanjem rezolucije o izveštaju Srbije o napretku za 2019.-2020. godine, Evropski parlament snažno podržava i upućuje ombudsmana da pomogne Narodnoj skupštini u njenim naporima da izgradi konsenzus i poverenje u čitavom političkom spektru.

U potpunosti smo posvećeni ovom procesu i naporno radimo na postizanju opipljivih rezultata. „Naša konačna želja je da kroz ovaj proces pomognemo daljem napretku Srbije i njenih građana na evropskom putu“, zaključuje se u pismu. / Ibna