Srbija: Mi smo tim i važno je da se krećemo napred, kaže Brnabić

Srbija: Mi smo tim i važno je da se krećemo napred, kaže Brnabić

U intervjuu za TV Prva, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je nije bilo sramota da formira novi kabinet sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nego je ponosna na to i dodala da sa Vučićem radi timski.

Prema Brnabićevoj, nema problema sa sujetom, niti sa činjenicom da je nazivaju „fikusom“ sve dok Srbija napreduje, dok plate i penzije rastu, a nezaposlenost opada.

Naglasila je da Srbija izlazi kao pobednik u ekonomiji, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

„Bez obzira kako me ljudi zovu, važno je da idemo napred“, rekla je Brnabić.

Na pitanje koliko su novi ministri sposobni, Brnabić je rekla da je prezadovoljna što nije bilo vremena za gubljenje i ministri koji se suočavaju sa velikim izazovima odmah će krenuti u posao.

„Dobro im ide“, rekla je Brnabić, dodajući da „svi rade zajedno na sprovođenju prioriteta za koje se čini da moraju biti završeni u prvih 100 dana nove vlade“.

Takođe je naglasila da je pre nekoliko dana zajedno sa ministrima ratifikovala sve projekte koji bi trebalo da budu nastavljeni i koji bi trebalo da počnu 2021. godine, a koji su, kako je navela, važni za poboljšanje kvaliteta života građana.

„Imamo ambiciozne ciljeve za rast BDP-a. Apsolutno je sigurno da ćemo 2020. godinu zatvoriti kao najuspešnija zemlja u Evropi, jer ćemo imati najmanju recesiju “, rekla je Brnabić.

Takođe je rekla da cela vlada radi u grupama, da se Savet za BDP sastaje svake tri nedelje, da se svakim projektom detaljno upravlja i da, u tom smislu, postoji odlična saradnja sa Ministarstvom finansija, za koje je naglasila da je izuzetno efikasno i brzo u preraspodeli projektnih sredstava.

Podvukla je da je odlično sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da rade timski.

Dalje, navela je da Vučić može da vidi širu sliku u odnosu na ministre, ukazujući da se u vladi stvari mogu raditi brže i bolje.

„To nam daje prednost u odnosu na većinu zemalja u regionu i u Evropi“, rekla je Brnabić, dodajući da je Vučić političar svetske klase kojeg bi uvek konsultovala i slušala.

Brnabić je pojasnila da bi je Vučićevo mišljenje zanimalo i da nije predsednik, a zemlja bi trebalo da bude ponosna na njegovo znanje.

Srpska premijerka je rekla da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem nivou, navodeći da od Brisela zavisi kada će se to dogoditi, podsećajući da se razgovori na tehničkom nivou nastavljaju.

„Spremni smo i zato smo imali tematski sastanak kabineta kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. To je izuzetno dobra šema, s obzirom na izazove sa kojima ćemo se suočiti 2021. godine kada je reč o borbi protiv kriminala, borbi protiv pandemije koronavirusa i rešavanju kosovskog pitanja“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije izjavila je da će se ovakve tematske sednice vlade Srbije održavati jednom u tri meseca.

Premijer je rekla da pažljivo prati američke predsedničke izbore, napominjući da će Srbija nastaviti da teži daljem jačanju odnosa sa Sjedinjenim Državama, bez obzira koji kandidat pobedi.

Upitana šta bi ponovni izbor Donalda Trampa značio za Srbiju, Brnabić je rekla da ta zemlja već održava veoma dobru komunikaciju sa Trampovim timom, kao što i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima dobru komunikaciju s njim lično.

„Vučić dobro poznaje Bajdena. Mi imamo svoj pravac, ne možemo da utičemo na ono što se dešava u Sjedinjenim Državama, ali možemo da utičemo na naš odnos prema Sjedinjenim Državama“, rekla je Brnabić.

Premijerka je takođe rekla da rotacija ministara u vladi ne znači da su ti ministri imali loš učinak u svojim ministarstvima, ali se, kako je rekla, ocenio neophodnim novi izgled i aura.

„Bilo je važno postići novi pristup“, rekla je Brnabić, napominjući da je samo pet ministara zadržalo svoj portfelj.

Dodala je da su se građani tokom izbora izjavili da su zadovoljni tokom koji zemlja sledi, ali da su ipak potrebne neke promene.

Na pitanje kada je poslednji put rekla “ne” Aleksandru Vučiću, Brnabić je rekla da su tim i primetila da je velika snaga Srbije bila u njihovom dobrom odnosu.

„Ponosna sam što sam član njegovog tima“, rekla je Brnabić. / ibna