Srbija: Ministarka pravde ponovila posvećenost Vlade borbi protiv korupcije

Srbija: Ministarka pravde ponovila posvećenost Vlade borbi protiv korupcije

Ministarka pravde Maja Popović obećala je u ime Vlade Srbije da će se borba protiv korupcije i kriminala nastaviti bez prekida.

Popović je Narodnoj skupštini Srbije, gde je u utorak uveče završena opšta rasprava o izmenama zakona o porezu na imovinu i akcizama, rekla da će svi pomoći Poreskoj upravi, u okviru koje je uspostavljen posebno odelenje koji ispituje poreklo imovine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Podržaćemo celokupnu Poresku upravu, kao i Tužilaštva i sudove koji će učestvovati u ovoj borbi za sprovođenje zakona na najbolji mogući način“, rekla je ministarka pravde.

Dodala je da žali što neki poslanici neutemeljenim navodima pokušavaju da umanje borbu države protiv korupcije i kriminala.

„Ovo je jasan zakon protiv korupcije. Ova država i ova Vlada pokazale su da su jasno odlučile da su protiv korupcije i kriminala“, rekla je ona, dodajući da „svi mogu videti šta se poslednjih nedelja dešavalo na ovom području“.

Ministarka je naglasila da se protivpravno pribavljanje imovine može utvrditi samo tokom sudskog i krivičnog postupka. Kada se utvrdi ko je počinio krivično delo, a ko je imovinu stekao izvršenjem krivičnog dela, onda se može govoriti o nezakonito stečenoj imovini.

To je razlika između imovine koju je neko stekao i prihoda koji ima, a to treba utvrditi na osnovu odredbi ovog zakona, rekla je ministarka pravde. / Ibna