Srbija: Najizgledniji kandidati za premijersku poziciju

Srbija: Najizgledniji kandidati za premijersku poziciju

Kako prolazi vreme za formiranje nove vlade u Srbiji, nastavljaju se diskusije o tome ko će postati novi premijer i funkcioneri koji će formirati novi kabinet.

S obzirom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži karte zatvorene, posle ubedljive pobede Srpske napredne stranke (SNS) na izborima 21. juna, raste broj scenarija i kandidata za  premijera i za sastav kabineta, ali takođe i saradnje sa Socijalističkom partijom Ivice Dačića.

Prema pisanju lista „Blic“, četiri su imena koja su najzastupljenija na mestu premijera, pri čemu je naizgled vodeća aktuelna premijerka Ana Brnabić. Pored Brnabić, u kombinaciji su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Iako Vučić nije izneo svoje mišljenje, kandidati su manje ili više evidentni.

Kako piše Blic, Ana Brnabić je nakon početne konfuzije, sitnih grešaka i neuspeha koje je imala na početku mandata premijera našla svoj ritam i pokazala se vrlo aktivnom u radu i u predizbornoj kampanji, a to je nešto što neće proći neopaženo, kako u SNS-u, tako i partijskom lideru i predsedniku države, Aleksandru Vučiću.

Drugi, kako piše Blic, koji ima šanseza mesto premijera je potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nakon uspešnog mandata u gradskoj većnici, ali i u rešavanju krize uzrokovane koronavirusom, politička nadogradnja, čak i visoka kao što je kabinet premijera, nije nemoguća. Iako izbegava da razgovara o tome, ne krije da bi njegov prelazak iz Novog Sada na glavnu političku scenu bio dobrodošao.

Pozitivni rezultati u srpskoj privredi, što je predsednik Aleksandar Vučić često spominjao tokom predizbornog perioda, mogu se u velikoj meri pripisati Siniši Malom.

Ministar finansija uživa poverenje i predsednika i stranke, što ga čini jednim od kandidata za predsednika Vlade, mada ga to posebno ne zanima.

Konačno, ime ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića igra snažnu ulogu za rukovodeću poziciju u Vladi, jer je predvodio izbornu listu na nedavnim parlamentarnim izborima, što je iznenadilo i neke rukovodioce SNS-a, prenosi Blic.

Pored predsednika SNS-a koji mu toliko veruje da će voditi stranačke izbore, Vučić je Nedimoviću poverio i rukovodstvo Kriznog odbora za Nišavu i Toplicu, iako živi i radi na drugoj strani zemlje. Prema Vučićevim rečima, Nedimović je u takvim slučajevima reagovao na najbolji mogući način./ibna