Srbija: Najvažnija pitanja su pred nama, kaže Vučić

Srbija: Najvažnija pitanja su pred nama, kaže Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština Miroslavom Lajčakom i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

Posle sastanka sa Hotijem, predsednik Srbije izjavio je da su „danas otvorena dva nova pitanja; jedno je Zajednica srpskih opština, drugo je pitanje uzajamnih imovinskih i finansijskih zahteva. Predstavljaju se najvažnija pitanja; biće komplikovano, biće teško, ali to je tako”.

Vučić je novinarima u Briselu rekao da je razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem na dve sesije tokom dana, dodajući da ovi razgovori nikada nisu bili laki ili jednostavni za Beograd. Kako je rekao, danas je dogovoren mehanizam za identifikaciju i pristup spisima raseljenih i nestalih osoba.

„Uskladili smo svoje stavove o nestalim osobama, interno raseljenim licima i finansijskim pitanjima. Za nas je najvažniji slobodan protok kapitala, roba i usluga. Nama je on izuzetno važan. Mnogi u Srbiji to podcenjuju i ne zanimaju ih, a to su vitalna pitanja. Važno je imati zajedničko tržište rada, robu koja će donijeti napredak u celom regionu. To je dogovoreno“, rekao je Vučić, napominjući da je Vašingtonskim sporazumom predviđeno da se Priština pridruži inicijativi„ Mini Šengen “.

Primetio je da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i doprineti napretku čitavog regiona.

Vučić je dodao da će prištinska strana doneti zakon o povratku raseljenih, navodeći da je to insistiranje srpske strane. Iako ne očekuje previše napretka po ovom pitanju, naglašava da je to veliko postignuće u stvarnim rezultatima.

„Ne mislim da će biti tako velik, ali onima koji žele da dođu do starosti ili ostare na svom ognjištu, to će ponuditi nešto bolje uslove nego što su imali do danas. Govorim o stvarnom životu, očekivati čuda nije objektivno i nije realno”, rekao je Vučić.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, razgovori o tom pitanju biće nastavljeni 17. septembra na nivou vođa pregovaračkih timova, a zatim 28. septembra na visokom nivou.

Kako je naglasio, čim se formiraju nova vlada i Narodna skupština, „predstavićemo ono o čemu govorimo na Kosovu i Metohiji, šta radimo, šta je dobro, a šta ne očekujemo“.

„Kada se formira nova vlada i Skupština počne da funkcioniše u punom kapacitetu, krenućemo napred pred Skupštinom po pitanju Kosova i Metohije. Imali smo to u parlamentu pre 5-6 meseci, ali želimo da svi uključeni u razgovore parlamentu predstave o čemu se razgovara, šta radimo, šta je dobro i šta ne očekujemo“, rekao je Vučić.

„Nisam nezadovoljan time danas, očekujem da se razgovara o ekonomskom oporavku zapadnog Balkana. Svaka pomoć jedobrodošla“, rekao je Vučić. / ibna