Srbija: Najveća vetroelektrana na zapadnom Balkanu je realnost

Srbija: Najveća vetroelektrana na zapadnom Balkanu je realnost

Vetroelektrane Balkana (WBEG), konzorcijum sa sedištem u Beogradu, otvorio je u Srbiji najveću vetroelektranu na zapadnom balkanu, kapaciteta 158 MW.

Zajedničko ulaganje je rezultat partnerstva između Masdara, kompanije za obnovljive izvore energije iz Abu Dabija, nemačke kompanije za investicije i razvoj Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft (DEG), i finske kompanije Taaleri Group.

Naglašeno je da kompanija WEBG koja je preuzela izgradnju vetroelektrane Čibuk 1 podružnica Tesla Wind, u kojoj Masdar učestvuje sa 60, Taaleri Energia sa 30 a DEG sa 10 odsto.

WBEG je investirao 300 miliona evra u izgradnju vetroelektrane, locirane 50 km od Beograda i sastoji se od 57 turbina.

Projekat su podržali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija Svetske banke.

Očekuje se da će na ovaj način električnom energijom biti snabdeveno 113 000 domaćinstava.

Pprema izjavi iz kompanije, rad vetroelektrane će sprečiti emisiju procenjenih 370 000 tona ugljen dioksida u atmosferu na godišnjem nivou.

“Čibuk 1 nije samo primer da Srbija planira dugoročno korištenje obnovljivih izvora energije i posvećenost modernizaciji sektora električne energije, nego i da investira u energetsku bezbednost zemlje,” kaže direktor Masdara Mohamed Al Ramahi.

“Investicije na polju obnovljivih izvora energije su u srcu naše energetske strategije i veoma smo zadovljni da je Srbija napravila tako dobar uspeh u korištenjuu OIE ali i da smo mogli da pomognemo takve napore” rekla je šefica EBRD za zapadni Balkan, Zsuzsanna Hargitai.

“Otvaranje Čibuk 1 vetroelektrane dalje učvršćuje UAE partnerstvo i saradnju sa Srbijom i njenom vladom. Kako je Masdar formiran pre deceniju njegova misija je da promoviše sektor čiste energije i obezbedi održiv i invoativna rešenja za globalne potrebe za energijom. Danas, ova vizija je psotala stvarna kroz projekat Čibuk 1, najveću vetroelektranu na zapadnom Balkanu,” rekao je ministar spoljnih poslova UAE i predsednik Masdara Sultan Ahmed Al Jaber.

Na kraju, ali ne najmanje važno, treba reći da je ovaj projekat deo strateškog cilja Srbije da 27% domaže energije bude obezbeđeno iz OIE do 2020, dok će se smanjiti zavisnost države od ugljeničkih goriva kao generatora energije./ibna