Srbija: nakon 100 dana mandata vlade, predsednik počinje procenu ministara

Srbija: nakon 100 dana mandata vlade, predsednik počinje procenu ministara

Pošto je Vlada Ane Brnabić obeležila 100 dana mandata, pitanje ocene ministara postavljeno je i o njemu će se najverovatnije razgovarati na današnjem sastanku u Palati Srbija.

Prema izveštajima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da neki ministri do sada nisu uspeli da daju sve od sebe, zbog čega je najavio svoje učešće na današnjem sastanku.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da radu kabineta Ane Brnabić ne treba pristupiti u kontekstu od 100 dana, navodeći da je malo vremena za preispitivanje rezultata izvršne vlasti i da očekuje da rad vlade Srbije bude pojačana.

Dačić je rekao za K1 da postoje novi ministri kojima je očigledno potreban period prilagođavanja i prilagođavanja poslu jer, kako kaže, biti menadžer u kompaniji i služiti kao ministar nisu isto.

U nastavku je dodao da ga je, u svojstvu predsednika parlamenta, zanimalo šta srpska vlada šalje Narodnoj skupštini na odobrenje kada će biti predloženi novi zakoni ili kada će neki stari zakoni biti izmenjeni.

Upitan da li je zadovoljan radom ministara iz svoje stranke SPS, Dačić je rekao da ih je malo u vladi i da 100 dana nije bilo dovoljno vremena da shvati da li je zadovoljan njihovim radom ili ne.

„Orijentacija od 100 dana uvedena je ne radi procene ministara, već zato što je džentlmenski dogovor dao vladi grejs period od 100 dana. Preostalo je 100 dana, a već prvog dana formiranja vladekrenule su kritike“, rekao je Dačić.

Osvrćući se na predstojeće razgovore vlade i opozicije koji bi trebalo da počnu u martu, predsednik Narodne skupštine Srbije dodao je da bivši poslanici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan nisu bili pristrasni i da su već pokazali ozbiljnost i odgovornost.

„Netačno je tvrditi da nastavak dijaloga između strana zavisi od toga da li će (evroparlamentarka) Tanja Fajon učestvovati ili ne, ali bilo je kritika na njene izjave jer, kada ste posrednik, morate biti oprezni prema takvim izjave koje bi mogle preokrenuti vagu“, rekao je Dačić.

Evropski administrator nema administraciju, rekao je Dačić i dodao da vlada u Srbiji nema obavezu da ispuni sve predloge, navodeći da dijalog predstavlja dobru volju vladajuće koalicije da gaji takve uslove da niko neće tražiti alibi da se uzdrže od izbora.

Predsednik Narodne skupštine veruje da je pitanje učesnika u dijalogu „veštačka dilema“ jer je, kako kaže, odgovor poznat od početka.

„Imamo neke stranke koje su bojkotovale izbore, imamo i one koje nisu. Očigledno je bilo jasno da dijalog neće biti kao prethodni, jer je tada obuhvaćao samo stranke koje su bile u skupštini“, rekao je Dačić.

Dodao je da je kontaktirao predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Davida McAllistera u vezi sa detaljima, odnosno potrebom za promenom, jer se forma mora promeniti.

Smatra da je nerealno da stranke koje su bojkotovale izbore ne sede za pregovaračkim stolom jer su, kako je rekao, takođe zahtevale dijalog.

Predsednik parlamenta izjavio je da pitanja mogu proizaći iz različitih oblasti; moguće primedbe na izborni zakon, kontrolu izbora, sprečavanje suzbijanja birača, finansiranje kampanja, uslove medija i još mnogo toga. / ibna