Srbija: Ne želimo da radimo Crnoj Gori ono što oni rade nama, kaže Vučić

Srbija: Ne želimo da radimo Crnoj Gori ono što oni rade nama, kaže Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je razgovarao sa patrijarhom Srbije gospodinom Irenejem o situaciji u Crnoj Gori i regionu.

„Razgovarali smo o odnosu države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Uz uzajamno poštovanje, razumevanje potreba jednih i drugih imali smo dobar dijalog o svim važnim i osnovnim pitanjima za naš narod“, rekao je Vučič.

Predsednik Srbije napomenuo je da država u potpunosti razume stav Srpske pravoslavne crkve o situaciji u Crnoj Gori, ali da mora biti pažljivija, jer, kako je rekao, “mi u Crnoj Gori ne želimo da radimo ono što su učinili nama”.

„Za nas je veoma važno da su Srbija i Crna Gora najbliže zemlje, ali oni moraju da shvate koliko je to bolno za nas. Mi Srbi želimo samo jedno, da budemo svoji. Oni su svoj identitet tamo očuvali vekovima. Učinićemo ono što možemo, poštujući državu Crnu Goru, državu i njenu nezavisnost“, rekao je on.

Predsednik Srbije napomenuo je da neki u crnogorskom rukovodstvu, obraćajući se strancima optužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su i sami umešani na najbrutalniji način, ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su uništili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, priznavanjem Kosova.

„Za nas je činjenica da se politika meša u crkvenu organizaciju veoma interesantna, jer mi to ne činimo; mislim da ni to nije dobro za Crnu Goru“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić rekao je da je Srbija odlučila da pomogne svim srpskim organizacijama u Crnoj Gori, i naučnim i kulturnim.

„Pomažemo više nego ikad i srećan sam što će naša pomoć biti još veća. Borićemo se za prava našeg naroda, demokratski, bez nasilja, i daćemo sve od sebe da se borimo za svoj, srpski narod u Crnoj Gori“, naglasio je predsednik Vučić./ibna