Srbija nema nikakve veze sa terorističkim napadom na Novom Zelandu

Srbija nema nikakve veze sa terorističkim napadom na Novom Zelandu

Srbija najstrožije osuđuje teroristički napad na Muslimane na Novom Zelandu – rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. U vezi sa medijskim izveštajima, on je dodao da Srbija nema ništa sa zločinom počinjenim u Christchurchu.

Na pitanje o izveštajima prema kojima je počinilac bio inspirisan nekim osobama iz srpske istorije i jugoslovenskih ratova, Dačić je rekao da on (izvršilac) nema nikakve veze sa Srbijom.

Govoreći na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Grenade, Dačić je rekao da ne zna ko bi mogao da bude inspiracija za napadača.

Srbija osuđuje svaku vrstu zloupotrebe kroz medijske izveštaje, rekao je on objašnjavajući da takvi stavovi štete nacionalnim interesima Srbije.

Napadač, identifikovan kao australski državljanin Brenton Tarrant, napisao je na svom oružju neka imena iz srpske istorije, uključujući Miloša Obilića, koji se borio protiv Osmanskog carstva u boju na Kosovu 1389. godine. Prema izveštajima, napadač je slušao srpske pesme u svom automobilu pre napada. Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba i osuđeni ratni zločinac navodno je spomenut u stihovima.

Dačić je naglasio da terorizam predstavlja “globalno zlo protiv kojeg je potrebna zajednička borba”. On je dodao da “mnoge zemlje tolerišu terorističke grupe, nazivajući ih oslobodilačkim pokretima i pomažući njihov razvoj”.

U vezi sa izjavama kosovskih zvaničnika u vezi sa terorističkim napadom na Novi Zeland, Dačić je rekao da “teroristi ne mogu da podrže borbu protiv terorizma”.

On je sugerisao da su Hasim Taci i Ramus Haradinaj, predsednik i premijer Kosova, dali izjave o napadu kako bi “naštetili srpskim interesima, jer to (napad) neko povezuje sa Srbijom”.

„Teroristi ne mogu podržati borbu protiv terorizma. Pretpostavljam da je to svima jasno”, zaključio je on./ibna