Srbija: Nema većih promena na 234 biračka mesta na kojima su izbori ponovljeni

Srbija: Nema većih promena na 234 biračka mesta na kojima su izbori ponovljeni

Na ponovljenim izborima u 234 izborne jedinice u Srbiji, koji su održani u sredu (1. jula), nije došlo do značajne promene u broju stranaka koje ulaze u Narodnu skupštinu Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić rekao je u sredu uveče da je SNS, na osnovu 221 od 234 izborne jedinice u kojima se glasanje na srpskim parlamentarnim izborima ponovljeno, ostvarila pobedu sa 60,2% glasova.

On je na konferenciji za novinare rekao da je SPS-JS osvojio 11% glasova i da je SPAS dobio „nešto manje“, a POKS je imao nešto više glasova nego na izborima 21. juna.

Lista Muamera Zukorlića dobila je 4,7% glasova, a Glišić je objasnio da je to slučaj, jer je u Sandžaku, uporištu Zukorlića, bilo nekoliko glasačkih mesta na kojima su održani ponovni izbori.

Prema njegovim rečima, stopa će biti niža tokom obrade preostalih 13 biračkih mesta.

Upitan da li će POKS biti četvrta stranka koja ulazi u parlament, Glišić je rekao da je, prema njihovim podacima, koalicija ispod tri odsto, ali podsetio je da čekaju rezultate iz još 13 izbornih jedinica.

Sa svoje strane, koalicija Socijalističke partije Srbije – Ujedinjene Srbije (SPS-JS) saopštila je da je dobila 12,5% glasova na osnovu 75% obrađenih biračkih mesta.

U saopštenju koalicija kaže da je postigla još bolje rezultate nego 21. juna, „što je još jednom potvrdilo da je druga najjača stranka na srpskoj političkoj sceni“.

U izjavi se takođe kaže da je na osnovu tih podataka SNS na izbornim izborima osvojila 61,5%, zauzevši prvo mesto, a slede SPS-JS, Muamer Zukorlić, SPAS i POKS.

Ovi rezultati neće promeniti izbornu volju građana izraženu 21. juna i parlamentarna zastupljenost u Narodnoj skupštini Republike Srbije ostaće nepromenjena, navodi SPS-JS./ibna