Srbija: Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova poziva na nastavak dijaloga Beograd-Priština bez odlaganja

Srbija: Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova poziva na nastavak dijaloga Beograd-Priština bez odlaganja

Obnavljanje političkog dijaloga između Beograda i Prištine uzposredovanje EU, i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu trebalo bi da se odvijaju bez odlaganja, rečeno je u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova za “Blic”. Oni su takođe rekli da Kosovsko specijalno veće uživa punu podršku nemačke savezne Vlade, ali i da međunarodna zajednica, uključujući Nemačku, jasno očekuje da će Kosovo poštovati to opredeljenje i podržati njegov rad.

Ovako je Berlin reagovao na sve događaje koji su se desili poslednjih dana a koji se tiču ​​odnosa Prištine i Beograda.

Dijalog između dvije države prestao je od 8. novembra 2018. godine, kada su se predstavnici dveju strana posljednji put sastali u Briselu. Prekid u dijalogu uzrokovan je uvođenjem tarifa na srpsku robu, koje su nedavno ukinute. U međuvremenu, novi igrač je ušao u pokušaj pronalaska rešenja u Briselu – specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, koji  poslednjih sedmica preduzima niz aktivnosti kako bi predstavnici Srbije i Kosova mogu ponovo sesti za isti stol. Međutim, EU nije jedina koja radi na obnovi dijaloga.

Pored Brisela, specijalni izaslanik SAD za Beograd i Prištinu Ričard Grenell radi na postizanju sporazuma, pri čemu je glavni korak bio sastanak koji je trebalo da bude sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, na 27. juna u Beloj kući.

Pokušaj je bio neuspešan zbog saopštenja Specijalnog tužilaštva u Hagu, koje je Specijalnom savetu Skupštine Kosova uputilo zahtev da se ispitaju optužbe protiv Tačija i bivšeg predsednika skupštine i trenutnog poslanika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija za “niz optužbi za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, nestanak, progon i mučenja“. Taj potez doveo je do odlaganja zakazanog sastanka u Washingtonu, jer je putovanje prvo otkazao Thaci, a potom i kosovski premijer Avdullah Hoti.

Takav razvoj događaja, ne bez razloga,  doveo je do sumnje da vreme u kojem su optužnice poslane na potvrđivanje nije slučajno izabrano, i da je EU intervenisala da bi potkopala napore SAD-a u pronalaženju rešenja. Među zemljama imenovanim u tom kontekstu bila je i Nemačka, kao otvoreni protivnik novih razgovora o razgraničenju, o kojima se razgovaralo kao o jednom od mogućih rešenja.

Zato je „Blic“ zatražio od nemačke Vlade odgovore na pitanja o tome kako komentarišu navode protiv Thacija i Veselija, da li su razgovori sa Sjedinjenim Državama vođeni uz konsultacije sa nemačkim zvaničnicima, a takođe i kako ocenjuju navode da je EU uricala na blokadu pregovora u Beloj kući.

Odgovarajući na ova pitanja, pres služba nemačkog Ministarstva spoljnih poslova poslala je „Blicu“ jasnu poruku da bi dijalog pod vođstvom EU trebalo da se nastavi što pre. Ali i da Berlin ceni napore američke Vlade.

Nastavak političkog dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a i rešavanje drugih regionalnih pitanja na Zapadnom Balkanu trebao bi se odvijati bez odgađanja. Takođe cenimo napore američke Vlade da olakša dijalog između Srbije i Kosova, rečeno je za „Blic“ iz pres službe nemačkog Ministarstva spoljnih poslova te se dodaje:

„U potpunosti podržavamo napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u tom cilju. Republika Kosovo osnovala je Specijalno veće Kosova i uživa punu podršku nemačke savezne Vlade. Međunarodna zajednica, uključujući nemačku saveznu Vladu, jasno očekuje da će Kosovo ispoštovati našu posvećenost rešavanju problema i podržati rad Specijalnog saveta Kosova.

Ostaje da se vidi hoće li optužnica biti potvrđena, a dijalog obavljen za vreme Lajčakovog boravka u Beogradu bit će nastavljen u julu, nakon samita EU-Zapadni Balkan čiji je domaćin francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Sve su oči uprte u sljedeći potez EU-a, ali i SAD-a, a direktor Foruma o etničkim odnosima Dušan Janjić za „Blic“ napominje kako je korisno u postupak uključiti obe strane, Bruxelles i Washington.

„Dijalog će se nastaviti pod okriljem EU, kao posrednika. Jasno je da su u toku pripreme za njegov preporod, čiji je deo dolazak Lajčaka u Beograd. Tada je predstavio novu metodologiju razgovora, koja podrazumijeva različite faze, te da će se dijalog voditi isključivo o političkim pitanjima. Pa, Grenell je od pomoći u tom pogledu, a Beograd i Priština će pogrešiti ako odluče samo za jednu ili drugu stranu. Nema razloga da SAD ne pomognu, pogotovo za raspodelu dela novca. Često bi obe strane htele nešto a nemaju novca. EU sesložila sa ovim i povremeno je davala novac,” primijetio je Janjić./ ibna