Srbija: Nova era u odnosima Srbija – SAD / IFIMES analiza

Srbija: Nova era u odnosima Srbija – SAD / IFIMES analiza

Srbija je ključna zemlja u regionu za održavanje stabilnosti i mira, pa stoga otvaranje regionalne kancelarije Američke korporacije za ekonomski razvoj (DFC) predstavlja novi početak za Srbiju i Zapadni Balkan, navodi ljubljanski Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), koja analizira sporazum Beograd-Priština postignut u Sjedinjenim Državama.

Analiza sporazuma o „ekonomskoj normalizaciji“ i njegovih posledica pod nazivom „Sporazum SAD-Srbija-Kosovo 2020: Nova era političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država“ naglašava da bi ovo trebalo da naglasi snagu regiona, koji više neće biti „zaključan u prošlosti“, već će se „fokusirati na budućnost“.

Napominje se da potpisani sporazumi predviđaju međusobno priznavanje Izraela i Kosova i preseljenje srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim u roku od godinu dana. Analitičari iz Slovenije zaključuju da administracija Donalda Trampa kroz paket sporazuma ima za cilj ne samo opuštanje odnosa između tri glavne monoteističke religije (judaizam, hrišćanstvo i islam), već pronalaženje trajnih rešenja za decenijska, čak i vekovna otvorena pitanja i sukobe.

Što se tiče inicijative „Mini Šengen“, analitičari su ocenili da je to smela i vizionarska ideja i da predstavlja najvažniji projekat od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije do danas, jer će doprineti homogenizaciji evropskog prostora i osigurati sprovođenje evropskih sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

„To bi obesmislilo balkanske nacionalizme i istovremeno ojačalo EU koja je nemoćna i pod pritiskom Rusije, Kine i Turske i koja se ne protivi snažno populistima, koji sarađuju sa snagama čiji je jedini cilj uništenje evropskog jedinstva i na kraju EU“, kaže se u analizi.

Stručnjaci takođe veruju da se model nuklearne elektrane Krško može primeniti na sporno pitanje vlasništva, odnosno na deonice vlasništva na Kosovu, prema kojima će svaka strana imati 50% vlasničkog udela i, shodno tome, zajedničko upravljanje postrojenja za proizvodnju električne energije.

„Model nuklearne elektrane Krško takođe se može primeniti na Kosovu, jer elektrana ostaje na teritoriji Kosova i biće utvrđeni delovi vlasništva između Kosova i Srbije, kao i zajedničko upravljanje energetskim objektima. Ovaj model, koristeći isti odnos, mogao bi se koristiti i za akcije nekretnina u drugim delovima Kosova“, tvrde analitičari.

Oni veruju da je uloga EU tokom pandemije COVID-19 bila spora i nezgodna i da je pokazala sve svoje slabosti, naime svoju nesposobnost, tokom posredovanja u dijalogu zvaničnog Beograda i Prištine.

Povodom značaja sporazuma potpisanog u Vašingtonu i početka nove ere političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država, slovenački analitičari citiraju ono što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Richard Grenell, rekli na otvaranju kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu. / ibna