Srbija: Nova Vlada Srbije položila zakletvu

Srbija: Nova Vlada Srbije položila zakletvu

Sa 227 glasova “za”, pet “protiv” i ni jednim uzdržanim, Narodna skupština Srbije izabrala je u sredu uveče novu Vladu sa starom/novom premijerkom, Anom Brnabić, na čelu.

Nova Vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, dok su više od 50 odsto novih članova kabineta žene.

Premijerka Ana Brnabić i njeni ministri položili su zakletvu pred Narodnom skupštinom Srbije i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Ceremonija je obeležila zvanični početak mandata vlade Srbije.

Predstavljajući programske stavove tokom sednice, Brnabić je naglasila da će nova Vlada predstavljati administraciju političkog i ekonomskog kontinuiteta, ističući da će služiti šest ciljeva na koje će obratiti posebnu pažnju.

„Ova vlada će imati šest ciljeva na koje će obratiti posebnu pažnju; Borba protiv koronavirusa; pitanje Kosova i Metohije; borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije; nezavisno odlučivanje Srbije; vladavina zakona i ubrzanje reformi, kao i dodatna finansijska podrška Srbiji “.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić pozdravio je činjenicu da je bio član vlade koju je vodila Ana Brnabić, ističući da je ponosan na ono što je vladajuća koalicija postigla u proteklih osam godina.

Dačić je primetio da su koalicija SNS i SPS-JS učinile velike stvari na zaštiti nacionalnih i državnih interesa, ojačale spoljnopolitičku poziciju Srbije i pomogle stabilizaciji ekonomskih i političkih uslova.

Poželeo je novom kabinetu veliki uspeh, podvukavši da Srbija može biti jaka samo u jedinstvu i stabilnosti.

Dačić je dodao da će Skupština, zajedno sa premijerom, Vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dati odlučujući doprinos postizanju političkog jedinstva i stabilnosti.

„Spremni smo za snažnu interakciju i saradnju sa Vladom“, rekao je Dačić.

Brnabić je rekla da očekuje da će od ovog saziva parlamenta dobiti još mnogo ideja, kao i da čuje šta „ponižava“ građane regiona.

„Obećavam da ćete uvek imati nekoga u vladi koji će vas saslušati, odgovoriti na vaša pitanja i izveštavati o ovim pojedinačnim inicijativama. Hvala vam i srećna sam što ću sa vama sarađivati tokom sledećeg mandata “, izjavila je Brnabić.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi objavio je čestitku za formiranje nove Vlade u Srbiji, pozdravljajući snažnu posvećenost Vlade Srbije ubrzanju i sprovođenju reformi u zemlji.

“Čestitam! Radujem se saradnji sa srpskim premijerom, Vladom i parlamentom na reformama vezanim za EU ​​i primeni Plana ekonomskih investicija za Zapadni Balkan u korist svih. Pozdravljam snažnu posvećenost vlade da ubrza reforme i njihovo sprovođenje“, objavio je Varhelii na Tvitteru.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik čestitao je premijerki Ani Brnabić formiranje novog kabineta.

„Drago mi je čuti da Srbija ostaje snažno posvećena svom proevropskom putu. Radujem se saradnji sa našim srpskim partnerima na koracima koji mogu da unesu novu dinamiku u proces pristupanja“, objavio je Bilčik na svom Twitter nalogu.

Takođe, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Ani Brnabić na ponovnom izboru za premijerku Srbije, ističući da je snažna i ekonomski stabilna srpska nacija bila od posebnog značaja ne samo za Republiku Srpsku, već i za čitav region.

Dodik je izrazio uverenje da će Brnabić svojim predanim radom i zalaganjem za snažan razvoj zemlje doprineti daljoj reafirmaciji Srbije na domaćem i međunarodnom planu.

„Srbija je neizbežno postala politički igrač u regionu, Evropi i svetu, što je od velike važnosti za nas u Republici Srpskoj i u BiH. Uveren sam da ćemo sačuvati uspešnu saradnju i razviti još bolje međusobne odnose u korist našeg naroda“, rekao je Dodik.

Naglasio je da podržava uspešnu saradnju sa Srbijom, kao i nastavak rada na sprovođenju zajedničkih projekata koji su započeli, ali i pokretanje novih projekata u korist i dobrobit naroda Republike Srpske, Srbije i BiH, saopštio je kabinet srpskog člana Predsedništva BiH.

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić takođe je čestitao srpskoj premijerki Ani Brnabić reizbor i izbor nove Vlade Srbije, uz napomenu da se raduje intenzivnoj saradnji dve zemlje.

„Čestitam premijerki Srbije Ani Brnabić na reizboru i izboru nove Vlade. Verujem da će tim premijerke Brnabić uspeti da odgovori na sve izazove sa kojima se Srbija suočava. Takođe se nadam intenzivnijoj saradnji između Srbije i Crne Gore,” objavio je Krivokapić na Twitteru. / ibna