Srbija: Nova vlada bi trebala biti formirana u sredu

Srbija: Nova vlada bi trebala biti formirana u sredu

Nova Vlada Srbije bi trebala biti formirana u sredu (28. oktobra) nakon što Narodna skupština odobri predlog Zakona o ministarstvima. Kabinet Ane Brnabić činiće 21 ministarstvo, te će biti i ministara bez portfelja, kako je odlučeno u nedelju na sastanku Predsedništva SNS. Iako je spisak ministara objavljen nakon sastanka, još uvek postoje neke sive zone. Odnosno, SPS nije zvanično objavio ko će iz stranke biti na čelu Ministarstva prosvete koje im pripada, niti ko će biti ministar bez portfelja. Nezvanično, očekuje se da će Branko Ružić i Novica Tončev zauzeti ove pozicije.

Vladajuća većina uključuje gotovo sve parlamentarne stranke u Srbiji, osim dve manjinske, i imaće podršku skoro 250 poslanika. Čak i pre svog formiranja, vladin vremenski horizont bio je ograničen na godinu i po i njen rad će se fokusirati na borbu protiv pandemije koronavirusa i posledice krize koja je iz njega proizašla.

Pored toga, ova Vlada ima zakazan datum isteka najkasnije za 2022. godinu, kada se očekuju zajednički izbori na svim nivoima, što će rezultirati prilično specifičnim programom u mnogim aspektima. Tačno je, međutim da, posle dve decenije, Rasim Ljajić neće učestvovati u Vladi, dok Aleksandar Antić iz SPS-a neće imati ministarsko mesto posle dva mandata u vladi.

Druga posebnost je ta što su prvi put 11 članova Vlade žene. Pored toga, nekoliko ministara su prvi put na ovim pozicijama, dok je veliki broj ministara takođe bio u prethodnoj vladi.

Stranke koje sarađuju u koaliciji sa SNS, socijalistički SPS-a i SPAS-a dobiće po jedno ministarstvo, s tim što će SPS takođe imati ministra bez portfelja koji će biti imenovan kasnije, a prema nekim informacijama to bi mogao biti potpredsednik SPS-a Novica Tončev.

Od 11 ministara koji više nisu u vladi, pet dolazi ili iz SNS-a ili su imenovani u ministarstvo na predlog SNS-a. Sa druge strane, naprednjaci su ostavili sedam bivših ministara i u ovoj vladi – pet je zadržalo portfelj – Sinišu Malog, Branislava Nedimovića, Jadranku Joksimović, Vanju Udovičića i Zlatibora Lončara, dok je Zorana Mihajlović preuzela Ministarstvo energetike a Nebojša Stefanović zamenio Aleksandra Vulina u Ministarstvuodbrane. Ukupno 11 od 21 ministra su poslanici SNS-a.

S druge strane, socijalisti su izgubili tri ministarska mesta, jer će, umesto prethodnih pet, imati samo dva ministarstva; Ministarstvo prosvete i jedan ministar bez portfelja. SPS će takođe imati rukovodeću poziciju u javnom preduzeću.

U vladi koja udiše poslednji dah, SPS je imao četiri moćna ministarstva: spoljni poslovi, energetika, državna uprava i lokalna uprava i zaštita životne sredine.

Za novu Vladu su predloženi:

Ministarstvo spoljnih poslova – Nikola Selaković

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović

Ministarstvo finansija – Siniša Mali

Ministarstvo ekonomije – Anđelka Atanasković

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Branislav Nedimović

Ministarstvo zaštite životne sredine – Irena Vujović

Ministarstvo rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović

Ministarstvo pravde – Maja Popović

Ministarstvo državne uprave i lokalne uprave – Marija Obradović

Ministarstvo odbrane – Nebojša Stefanović

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog – Gordana Čomić

Ministarstvo za evropske integracije – Jadranka Joksimović

Ministarstvo zdravlja – Zlatibor Lončar

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Darija Kisić Tepavčević

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju – Ratko Dmitrović

Ministarstvo omladine i sporta – Vanja Udović

Ministarstvo kulture i informisanja – Maja Gojković

Ministarstvo brige o selu – Milan Krkobabić

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Branko Ružić / ibna