Srbija očekuje da njena vojna i politička neutralnost postane institucionalizovana

Srbija očekuje da njena vojna i politička neutralnost postane institucionalizovana

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, očekuje završetak pravno obavezujućeg političkog dokumenta koji bi potvrdio unutrašnju i spoljnu politiku Srbije o političkoj i vojnoj neutralnosti.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, očekuje se da će se to dogoditi na Sretenje 15. februara 2020. godine, kada treba usvojiti posebnu parlamentarnu izjavu o političkim i vojnim obavezama.

Veruje se da će ova inicijativa ojačati poziciju Srbije u pogledu njenih političkih i vojnih opcija.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, povodom inicijative predsednika Aleksandra Vučića da se u parlamentu usvoji deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, primetio je da je to dobro učiniti u vreme kada se pritisak na zemlju pojačava.

Ministar je naglasio da, iako Srbija vodi neutralnu spoljnu politiku koja jača odnose sa drugim zemljama, raste pritisak koji se vrši na zemlju da se priključi „kampu“ ili prekine odnose sa nekim drugim zemljama. Kao takva, zasebna izjava biće potvrda kursa vojne i političke neutralnosti.

“Uveren sam da postoji velika većina u Narodnoj skupštini koja će podržati konsolidaciju stavova koji nam garantuju donošenje odluka koje su u interesu našeg naroda i države”, zaključio je Dačić./ibna