Srbija: Odnosi sa Nemačkom na veoma visokom nivou

Srbija: Odnosi sa Nemačkom na veoma visokom nivou

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom a na sastanku je zaključeno da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou.

Prema saopštenju Ministarstva, Dačić i Šib su naglasili da odnose dve zemlje karakteriše intenzivna saradnja, kako u političkom, tako i u ekonomskom pogledu, jer je Nemačka prvi spoljnotrgovinski partner Srbije.

Dačić je upoznao Šiba sa najnovijim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine, sa posebnim naglaskom na postizanje sporazuma u ​​Vašingtonu i nastavak dijaloga u Briselu.

Ministar Dačić zahvalio je Nemačkoj na podršci u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i izrazio nadu da će tokom nemačkog predsedavanja biti otvorena nova pregovaračka poglavlja.

Ambasador Shieb je izjavio da Nemačka podržava svaki napredak postignut u procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

Tokom razgovora razgovarali su i o saradnji dve zemlje u međunarodnim organizacijama.

Schieb je pozvao ministra Dačića da prisustvuje konferenciji „Mladi, migracije i demografski izazovi na Zapadnom Balkanu“, koja će se održati pod nemačkim predsedavanjem Savetom EU.

Sagovornici su izrazili nadu da će uskoro biti organizovana poseta nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Maasa Beogradu. / ibna