Srbija: Opozicija zvanično pokrenula bojkot izbora

Srbija: Opozicija zvanično pokrenula bojkot izbora

Savez za Srbiju i PSG održali su skup u Kombank areni, gde su potpisali zajednički dokument kojim se zvanično pokreću bojkot izbora.

Lider Partije slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da deo opozicije još nije doneo odluku koja se tiče bojkota izbora, ali da ovo znači „slušati svoj narod“.

„Obećavamo da ćemo se boriti za fer izbore i za promenu sistema; da će najbolji biti na njihovom legitimnom mestu, bez obzira na pripadnost političkoj stranci – to je naša dužnost“, rekao je Đilas obraćajući se okupljenima.

Takođe je napomenuo da će oni koji izađu na glasanje delovati u korist lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

„Na ovim listama postoji samo jedno ime; Vučić i svako ko sedi u Parlamentu biće imenovan Vučićem“, rekao je Đilas. Lider Stranke slobode i pravde napomenuo je da je danas stvar časti boriti se protiv Vlade i, kako je rekao, ostati “s druge strane”.

Đilas je dodao da su mnogi napustili Srbiju zbog Vučićeve politike, ali da će se vratiti kada on odstupi.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da u normalnim zemljama ne postoji podela „mi protiv njih“, a Srbija je tačno takva država i proizvod je totalitarizma.

U Srbiji, posle osam godina od kada se carstvo pretvorilo u diktaturu, postoje dve strane – tu su oni, ali i mi – oni će se naći pred mana. Ali, to nće biti u interesu stranaka ili ideologija, već sa ciljem da u Srbiji stvari budu normalne – dodao je Jeremić.

Rekao je da će pre predstojećih izbora biti meseci „laži i buke“, na kojima će vlasti pokušati da razdvoji i dezorijentiše glavne opozicione stranke.

„Setite se da,  šta bilo da uradite ili kažete, ostanete kući na dan izbora. Ne idite u demokratiju, na lokalne ili pokrajinske izbore, jer je zajednički bojkot jedini put napred“, zaključio je Jeremić.

Predsednik PSG Sergej Trifunović rekao je da nije ušao u politiku da bi se “igrao” sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već da ga baci na “smetlište istorije”. Dodao je da bojkot ne znači da odustaje od politike. / ibna