Srbija: Patrijarhovo stanje je komplikovano ali stabilno, saopštila Srpska pravoslavna crkva

Srbija: Patrijarhovo stanje je komplikovano ali stabilno, saopštila Srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da se celokupno stanje patrijarha srpskog Irineja pogoršalo jutros, kao rezultat infekcije koronavirusom.

Kako se navodi u izjavi, nakon ispitivanja laboratorijskih testova obavljenih jutros, lekarsko veće je zaključilo da je pogoršanje posledica infekcije COVID-19, a zdravlje poglavara Srpske pravoslavne crkve bilo je „komplikovano, ali stabilno“.

Takođe se izveštava da patrijarh Irinej ostaje pod stalnim nadzorom lekarskog saveta, u prisustvu lekara iz Ruske Federacije.

U međuvremenu, neki mediji danas su preneli netačnu vest da je patrijarh Irinej preminuo, primoravajući Srpsku pravoslavnu crkvu da izda izjavu kojom negira takve glasine.

„Što se tiče lažnih vesti o navodnom upokojenju Svetog patrijarha srpskog Irineja, obaveštavamo javnost da, prema zvaničnom izveštaju konzilijum lekara koji brine o zdravlju našeg Crkvenog poglavara, njegovo stanje ostaje nepromenjeno u odnosu na izveštaj koji smo objavili jutros”.

Takođe se izveštava da je Srpska pravoslavna crkva opisala kao krajnje neodgovorne i nemoralne „takve lažne izveštaje i namerno obmanjivanje i uznemiravanje celokupne javnosti, čak i od strane nekih crkvenih ličnosti, kao i nekih medija kojima se do sada moglo verovati“.

„Pozivamo sve da se mole za zdravlje našeg patrijarha i da budu obavešteni o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnim saopštenjima Lekarskog konzilijuma i zvaničnom veb stranicom informativne službe Srpske pravoslavne crkve“, napominje se u saopštenju.

Kako je ranije danas rekao vladika Stefan Šarić, patrijarhov glavni episkop i starešina crkve Svetog Save, stanje srpskog patrijarha sinoć se pogoršalo.

„Zabrinuti smo, očekivali smo da će se stvari okrenuti u drugom pravcu“, rekao je vladika Šarić za Blic.

Patrijarh Irinej nalazi se na lečenju u VMA na Karaburmi od 5. novembra, a dan ranije objavljeno je da je bio pozitivan na COVID-19.

Srpski patrijarh prisustvovao je 1. novembra sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici, koji je takođe umro od komplikacija od koronavirusa. Samo tri dana kasnije, poglavaru Srpske pravoslavne crkve takođe je dijagnostikovan virus. / ibna