Srbija: Pet tačaka razgovora sa američkom delegacijom, kaže Brnabić

Srbija: Pet tačaka razgovora sa američkom delegacijom, kaže Brnabić

U razgovoru za RTS, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da tako velika američka delegacija nikada nije posetila Srbiju i da sada sve zavisi od njih. Dalje je rekla da je razgovarano o pet pitanja i da je dolazak DFC-a jasna poruka koliko je Srbija stabilna.

Ana Brnabić je naglasila da predlog opisuje sve, a ovo je nova era u političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Sjedinjenih Država.

„To najbolje rezimira sporazumom u Vašingtonu, o kojem su vrlo dobro pregovarali predsednik Vučić i naša delegacija. Imamo prvi takav sporazum potpisan posle 140 godina između Srbije i Sjedinjenih Država. Nikada ranije tako velika američka delegacija nije posetila Srbiju“, rekla je srpska premijerka.

Upitana da li je to bliži odnos, Brnabić je rekla da je neuporedivo bolji.

„Ne bih rekla bliži odnosi; Ne sećam se kada su takvi odnosi postojali; Zaista se ne sećam tako bliskih odnosa”, rekao je premijer.

„Juče, pre sastanka, Adam Bohler rekao je da je Srbija uspela da ojača svoju ekonomiju i privatni sektor tokom poslednjih sedam godina, tako da danas postoji atmosfera i okruženje u koje DFC može da dođe i investira“, primetila je Brnabić.

„To je jasna poruka koliko je Srbija za sedam godina jača i stabilnija. Sada je na nama i koliko brzo će naše kompanije biti spremne i imati ideje ”.

Rekla je da se razgovaralo o pet pitanja, pre svega infrastrukturnih projekata gde postoje projekti vredni četiri milijarde evra, od kojih je prioritet Autoput Mira.

„Razgovaramo sa DFC-om o pruzi Pločnik-Merdare i pruzi Niš-Kuršumlija-Prilužje-Priština. Takođe postoji šema garancija za mala i srednja preduzeća, gde će DFC obezbediti milijarde dolara kredita. Sa svoje strane ćemo pokriti ovaj rizik od prvog gubitka. Procenili smo da ćemo imati mnogo više koristi od zajma od milijardu dolara koji je obezbedio DFC“, rekla je ona.

Treće područje je, dodala je, sve što se odnosi na inicijativu „Mini-Šengen“, a četvrto pitanje su uslovi za ekonomski rast.

„U poljoprivrednom sektoru imamo podršku za žensko preduzetništvo i mlade poljoprivrednike. Sada uz prisustvo DFC-a imamo pristup neograničenom novcu. Koliko ćemo koristiti, zavisi od nas i naših projekata“, rekla je premijerka.

Jučerašnji sastanak, dodala je Brnabić, uglavnom se odnosio na finansijska pitanja.

Ovo je na sastanku spomenuo i ambasador Grenell. Rekao je da mu je predsednik Tramp, kada ga je imenovao za specijalnog izaslanika, rekao da razmišlja drugačije i da razmišlja o finansijskoj normalizaciji. To je u skladu sa onim što predsednik Vučić pokušava da uradi svih ovih godina. „Hajde da razgovaramo o tome kako ljudi žive, kakve su im plate, kakve su im škole za decu, a onda možemo stvoriti uslove i razgovarati o politici na drugačiji način“, rekla je Brnabić.

Na pitanje o novoj vladi, rekao je da će o njoj odlučiti predsednik.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučivati o sastavu i mandatu nove vlade, dodajući da je s njim razgovarala o tome bez davanja dodatnih detalja.

„Ne mogu da odgovorim na pitanje da li ću ostati na mestu premijera, jer predsednik odlučuje o premijeru. Razgovarala sam sa predsednikom, videćemo kako će sve ići. Niko ne sedi besposleno; trebalo bi da vidite koliko se radi, koliko je dinamičan bio ovaj poslednji mesec“, naglasila je Brnabić.

„Narod ništa ne gubi i imamo vremena do 3. novembra za vladu, ne sedimo besposleni, pre svega, predsednik Vučić“, rekla je Brnabić. / Ibna