Srbija: Pitanje Kosova centralna tačka razgovora Vučića i Putina

Srbija: Pitanje Kosova centralna tačka razgovora Vučića i Putina

Kratko iza 17 časova (po lokalnom vremenu), završen je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Razgovori dvojice predsednika održani su u Kremlju iza zatvorenih vrata, pri čemu su u centru pažnje bila pitanja vezana za Kosovo i Metohiju.

Nakon sastanka, predsednik Srbije je izjavio da je s ruskim predsednikom razgovarao o svim idejama i načinima rešavanja kosovskog pitanja, navodeći da je Putin dovoljno mudar da ga odmah upozori na sastanke koji čekaju predsednika Srbije.

Vučić je najavio da će ruski predsednik u oktobru putovati u Beograd na otvaranje hrama Svetog Save.

Naglasio je da je sa Putinom razgovarao o svim idejama i načinima za rešavanje kosovskog pitanja, pri čemu je Putin izrazio poštovanje Rusije prema Srbiji.

„Imali smo stvarno dobru raspravu i rečene su neke stvari o kojima u javnosti ne možemo da govorimo. Zahvalan sam predsedniku Putinu na toploj dobrodošlici“, rekao je Vučić.

Zatim se predsednik Srbije osvrnuo na svoj raspored do putovanja u Vašington, najavljujući da će se „u četvrtak popodne sastati sa Ursulom von Leyen i Oliverom Varhelyijem. U petak ću stupiti u kontakt sa Charlesom Michelom i, nadam se, sa Donaldom Tuskom. Naravno i Lajčakom. Zatim ću se uputiti na aerodrom i odleteti u Vašington“, rekao je Vučić.

„Srbija je zemlja koja ponosno stoji, ali je i mala,“ rekao je Vučić.

On je dodao da će se, ukoliko se Srbija ne pokaže na dijalogu, završiti izolovano i to će uništiti zemlju, ističući “da ćemo u konsultacijama zaštititi naše nacionalne interese”. / ibna