Srbija po vakcinacijama u dve doze prva u Evropi

Srbija po vakcinacijama u dve doze prva u Evropi

Gotovo 430.000 građana Srbije dobilo je obe doze vakcine, što je ovu zemlju dovelo na prvo mesto u Evropi.

Prema najnovijim vladinim podacima, u Srbiji je sprovedeno 1.230.836 vakcinacija protiv koronavirusa, od kojih je 428.202 primilo obe doze vakcine.

Po broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, dok je po broju revakcinacija na milion stanovnika, prva u Evropi, a slede Malta i Danska.

Na globalnom nivou, Srbija se nalazi na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Po broju ljudi vakcinisanih drugom dozom na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi, slede Malta, Danska i Island, dok je globalno Srbija treća, posle Izraela i Sejšela, a posle Srbije, slede SAD i Malta.

U regionu jugoistočne Evrope Srbija je na prvom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Srbija je na prvom mestu u regionu po broju vakcinacija sa drugom dozom na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Prema ukupnom broju vakcinacija prve i druge doze, Srbija je druga zemlja u regionu, posle Rumunije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija uspela da masovno imunizuje stanovništvo i isporuči razne vrste vakcina, ali da to ne znači kraj borbe protiv epidemije.

U objavi na Tviteru pozvala je sve građane da ostanu odgovorni i poštuju mere i podsetila da prva doza vakcine ne štiti od virusa.

„Samo zajedničkim snagama, ako ostanemo uporni, možemo pobediti“, rekla je premijerka Brnabić. / Ibna