Srbija: Počela masovna vakcinacija, kritike upućene EU

Srbija: Počela masovna vakcinacija, kritike upućene EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je vakcinacija od vitalnog značaja za Srbiju, jer bez nje bitka protiv koronavirusa nikada neće biti dobijena ne samo u zdravstvenom, već i u finansijskom smislu, sa državom „na ivici provalije“.

Na početku sastanka državnog vrha i Radne grupe za imunizaciju, Vučić je najavio da će danas početi masovna vakcinacija građana Srbije kineskom vakcinom, pozivajući da se postupak sprovede što pre.

„Danas je“, rekao je Vučić, „jedan od najvažnijih sastanaka za budućnost Srbije, za život Srbije“.

„Danas moramo da donesemo odluke u vezi sa procesom vakcinacije, opstankom i napretkom zemlje i njenih građana i u skladu sa tim postupamo u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio se svim zdravstvenim radnicima koji su, kako je rekao, dali sve od sebe da pomognu građanima i zemlji u borbi protiv ove opake bolesti.

„Zahvaljujem se penzionerima koji su patili i bili izloženiji efektima ove bolesti, ali i mladim ljudima kojima smo život otežali svim odlukama koje smo bili primorani da donesemo. Ali morali smo da zaštitimo živote starih “, rekao je Vučić.

Prema predsedniku Vučiću, uskoro stiže još 250.000 doza ruske vakcine „Sputnik V“.

Takođe je rekao da će biti potpisan sporazum sa Poljskom i „Astrazenecom“ za 800.000 doza vakcine koju je proizvela ova kompanija.

Predsednik Srbije rekao je da danas počinje masovna vakcinacija kineskom vakcinom „Sinopharm“.

Naglasio je da je važno da se svi zdravstveni radnici, nastavnici, snage bezbednosti i vojska što pre vakcinišu.

„Svakodnevno davanjem vakcine štitimo nečiji život“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik nije propustio da kritikuje Evropsku uniju, rekavši da je „Srbija donirala dva miliona evra za vakcine. Čini mi se da smo u velikoj meri bili uključeni u podršku razvoju leka za krizu. Prvi smo u regionu platili Covax, specijalizovani program u okviru EU, kroz koji bismo morali da primimo značajne količine vakcina iz Unije.“

Vučić je izrazio uverenje da će se na sastanku u Briselu u četvrtak uvažiti potrebe zemlje na zapadnom Balkanu i da će Srbija uskoro moći da se osloni na ove vakcine. / ibna