Srbija: Počinju konsultacije o ustavnim promenama

Srbija: Počinju konsultacije o ustavnim promenama

Konsultacije o ustavnim promenama u Srbiji počele su u Skupštini Srbije u 9:00 sati.

Sastanku su prisustvovali predsednik parlamenta Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Maja Popović, predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Zarić Kovačević i drugi.

Poslanici su nedavno odobrili predlog Vlade Srbije za promenu Ustava, u nekoliko gradova u Srbiji održane su javne rasprave i sada je na redu Odbor za ustavna pitanja da izradi amandmane, odnosno tekst izmena Ustava.

Promene najvišeg zakonodavnog akta odvijaju se u oblasti pravosuđa i tiču se načina izbora sudija i tužilaca.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u parlamentu 7. juna da su „promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje vode ka evropskim integracijama, uglavnom u korist ljudi, jer će poboljšati njihov kvalitet života i nadati se da će stvoriti širi društveni konsenzus“.

Brnabić je izjavila da je „javna rasprava o predloženim promenama Ustava trajala 18 meseci“ i izrazila nadu da će „Skupština, koja je insistirala na pronalaženju zajedničkog rešenja kako bi se postigao najširi mogući društveni konsenzus o načinu promene Ustava na polju pravosuđa, postići takav sporazum i da će se tako i održati referendum“. / ibna