Srbija pojačava napore protiv priznavanja nezavisnosti Kosova

Srbija pojačava napore protiv priznavanja nezavisnosti Kosova

Srbija je pokrenula novu kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, zatražio je od srpskih ambasadora u Evropi i regionu da lobiraju protiv pristupanja Kosova međunarodnim organizacijama.

Srpski diplomata je ponovio prioritete spoljne politike i zahtevao od ambasadora da učine više na odbrani nacionalnih interesa Srbije.

Prošlo je dosta vremena od kada je Dačić pokrenuo kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Srpska diplomatija bila je odgovorna za neuspeh Kosova da postane član Interpola prošle godine. Ova situacija dovela je do uvođenja 100% tarifa na uvoz iz Srbije. To je, sa svoje strane, dovelo do obustave razgovora o normalizaciji veza između Prištine i Beograda.

Francuski predsednik, Emmanuel Macron, najavio je da će se ovaj proces nastaviti u septembru, međutim, šanse da se to dogodi su male, posebno nakon ostavke premijera Kosova, Ramusha Haradinaja.

U narednim danima, političke stranke na Kosovu će početi konsultacije sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem kako bi doneli odluku o datumu vanrednih izbora, a očekuje se da će biti održani u septembru ove godine.

Do tada će proces pregovora ostati blokiran, te se očekuje da će tarife na uvoz iz Srbije ostati na snazi. / ibna /