Srbija: Porfirije izabran za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Srbija: Porfirije izabran za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Šezdesetogodišnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je u četvrtak (18. februara) za 46. arhiepiskopa Pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Prvoslav Perić rođen je 22. jula 1961. godine u gradu Bečeju u AP Vojvodini.

Zamonašio se u manastiru Visoki Dečani 21. aprila 1985. Po završetku Bogoslovske škole Univerziteta u Beogradu 1986. godine, Porfirija je za jerođakona hirotonisao episkop Raško-prizrenski, a kasnije i patrijarh srpski Pavle u manastiru Sv. Pavla Mušutište na Kosovu. Od 1986. do 1990. pohađao je postdiplomske studije na Univerzitetu u Atini u Grčkoj, a 2004. godine doktorirao je na Teološkoj školi u Atini.

Porfirije je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve 18. februara 2021. godine, tri meseca nakon smrti blaženopočivšeg patrijarha Irineja, i postao 46. patrijarh. Bio je jedan od trojice kandidata sa najviše glasova od 45 vladika koje ispunjavaju uslove za izbor patrijarha Srpsku pravoslavnu crkvu, zajedno sa vladikom banjalučkim Jefremom i episkopom bačkim Irinejem. U završnoj fazi, tri imena su stavljena u tri koverte koje su zapečaćene i postavljene na tri strane Jevanđelja gde je koverat sa imenom novog Patrijarha izabrao prethodno izabrani arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac. Na taj način Srpska pravoslavna crkva veruje da se novi patrijarh bira božanskom intervencijom, ostavljajući po strani ljudske interese.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju na izboru, saopštila je Kancelarija za štampu Predsedništva Srbije.

Predsednik Srbije u čestitki patrijarhu Porfiriju kaže:

„Vaša Svetosti, obradovao sam se vesti o vašem izboru za naslednika Svetog pećkog prestola – prestola našeg oca Svetog Save srpskog.

U ime Republike Srbije, kao i svih naših građana pravoslavne vere, želim vam da dugo i vredno radite na polju Gospodnjem u ime Hristovo.

Na ovom putu pre Vas bili su veliki i poznati srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su u teškim vremenima znali da održe veru, čast i sliku našeg naroda i da odgovore na iskušenja koja su bila pred nama.

Ovoga puta na Vas je pao težak, ali iskren zadatak, da održite jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među narodom Svetog Save.

Uveravam vas da će naša Srbija zajedno sa vama ubuduće delovati u čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vere i svih Srba gde god da žive, trudeći se da opstanu i ostanu na putu kojim ide Sveti Sava, Arsenije, Maksim, Georgije Branković, Varnava, German, Pavle i Irinej.

Želim vam mnogaja ljeta, Sveti Vladiko”./ ibna