Srbija: Poslanik SNS Martinović nastavlja štrajk glađu

Srbija: Poslanik SNS Martinović nastavlja štrajk glađu

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović nastavlja štrajk glađu, uprkos zahtevu predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića da ga okonča.

Martinović je jutros za novinsku agenciju Tanjug rekao da je noć proveo ispred Skupštine Srbije sa kolegama.

Kaže da se nije predomislio i nastavlja štrajk, jer smatra da bi trebalo da sačeka odgovor glavnog tužioca na incident u petak pred Parlamentom, kada su pristalice Dveri i vođa pokreta Boško Obradović napali poslanika Marijana Rističevića.

Izrazio je nadu da će Tužilaštvo danas reagovati i da neće zatvoriti oči, već da će zaštititi, u ovom slučaju, poslanika Marijana Rističevića, a ubuduće i svakog građanina Srbije.

Takođe je rekao da mu je teško reći da li je štrajk glađu oblik pritiska na tužilaštvo ili ne, ali je dodao da se mora pronaći način da Tužilaštvo konačno počne obavljati posao predviđen Ustavom i zakonima.

Kako je naglasio, suština njegovog štrajka je da su svi građani u Srbiji jednaki, da pokaže da je Srbija država vladavine zakona i da neko ko misli drugačije ne bi trebalo da se smatra poraženim.

„Nikoga u Srbiji ne treba prebijati i niko ne sme biti žrtva političkog nasilja, jednostavno zato što je političar koji se protivi Draganu Đilasu i Bošku Obradoviću“, rekao je Martinović.

On je dodao da odluka o štrajku glađu nije jednostavna, ali neće biti ni odluka o prekidu, ako Tužilaštvo ne reaguje.

Predsjednik Vučić u ponedeljak je pozvao Martinovića i zastupnicu Sandru Božić da prekinu štrajk glađu, između ostalog i zbog toga što predstavlja svojevrsni pritisak na Tužilaštvo. Nakon toga, Božić je prekinula štrajk glađu.

Nezavisni poslanik Miladin Ševarlić okončao je juče štrajk glađu zbog kosovskog pitanja, dok je lider Dveri Boško Obradović najavio da nastavlja štrajk glađu.

Pripadnici pokreta Dveri organizovali su u petak ispred ulaza u Narodnu skupštinu Srbije protest, napadajući ministre i članove vladajuće većine kada su ulazili u zgradu. Poslani poslanik Marijan Rističević pretučen je, a odeća mu je pocepana. Prema Rističeviću, cilj je bio izazivanje nemira kako bi Srbija bila predstavljena kao diktatorska država.

Sa svoje strane, pokret Dveri objavio je na tviteru izveštaj o hapšenju članova svoje stranke.

Odluka o održavanju izbora 21. juna povećala je tenzije na srpskoj političkoj sceni, pri čemu većina stranaka ima za cilj da poveća svoj uticaj na birače./ibna