Srbija “pred periodom političke nestabilnosti”

Srbija “pred periodom političke nestabilnosti”

Ukoliko se aktuelna vlast ne urazumi – a ne pokazuje znake da je na to spremna, Srbiji već krajem godine predstoje nemiri i nestabilnost koju sociolozi ovih dana nazivaju “revolucijom“, kaže za Danas general u penziji i nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović.

On je pre nekoliko godina bio predsednik parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti i poslanik Srpske napredne stranke, a danas je odbornik grupe građana “Iskreno za Niš“ u lokalnoj skupštini.

“Ovakva društvena nestabilnost poklopiće se sa ubrzanim rešavanjem statusa Kosova i Metohije, koje će se po svim predviđanjima dogoditi do kraja godine. Rešavanje ovog pitanja biće prelomna tačka koja će opredeliti društveno-politička zbivanja u zemlji. Već su primetne osnovne konture statusa KiM koje je definisala vlast, a koje se neće svideti najvećem broju građana. Zbog toga je razrađen širok spektar aktivnosti koji treba da doprinese da građani što bezbolnije prihvate takvo rešenje i da se izbegnu ozbiljniji društveno-politički potresi. Ipak, ovo će uticati na dodatni pad rejtinga vladajuće stranke, koji već postoji zbog sve lošijeg socijalnog statusa građana – kaže Stojanović, komentarišući sa bezbednosnog aspekta najnovije analize nekih od renomiranih sociologa da Srbiji, kako su kazali, predstoji sve veća represija, kao i da smena aktuelne vlasti ne može biti mirna.

On ocenjuje da posebno zabrinjava što je vrh vlasti “ubeđen da je politika koju vodi najbolja za građane Srbije i da jedino ona nudi bolji život i budućnost, a da su sve druge političke alternative loše”.

“Svi državni resursi su stavljeni u funkciju zaštite politike i pozicija aktuelne vlasti, a ne u funkciju zaštite vitalnih državnih interesa. Vlast dnevno vodi psihološko-propagandni rat protiv svojih građana, nastojeći da ih ubedi u ispravnost svega što radi. Ona sve više kreira događaje i procese u javnom i političkom životu koji bi trebalo da široj javnosti pokažu da je samo ona dobra i uspešna, i da nema alternativu. Parade, vežbe, smotre, naoružavanje, dežurni analitičari, tabloidi, skoro svi elektronski i štampani mediji… angažovani su na tom zadatku”, kaže Stojanović.