Srbija: Predsednik Vučić proglasio ubedljivu pobedu na opštim izborima

Srbija: Predsednik Vučić proglasio ubedljivu pobedu na opštim izborima

Prema procenama IPSOS-a i CESID-a, izlazne ankete na teritoriji Srbije govore da je stranka Aleksandra Vučića SNS ostvarila ubedljivu pobedu na opštim izborima održanim u nedelju.

Prema procenama, stranka SNS-a Aleksandra Vučića dobija 62,60% i 191 od 250 mesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Socijalistička partija Ivice Dačića SPS-JS dobija 10,90% i 33 mandata, dok je stranka Aleksandra Šapića – Pobeda Srbiji – osvojila 4,20% i 12 mesta.

Pored tri prve stranke, druge stranke koje će biti zastupljene u parlamentu su manjinska Mađarska vojvođanska unija Istvan Pasztor sa 2,30% i 7 mandata, “Samo pravda” Muamera Zukorlića – SPP – DPM sa 1% i 3 mandata, alternativa Demokratska Albanija sa 0,90% i 2 mandata i na kraju SDA Sandžaka dr Sulejmana Ugljanina sa 0,70 i 2 mesta.

Aleksandar Vučić je u svojoj prvoj izjavi nedugo nakon prvih rezultata rekao: „Večeras smo dobili više od dva miliona glasova!“

„Dugo se bavim politikom, ali nikada nisam doživeo takav trenutak. Večeras sam stekao veliko poverenje ljudi . Dobili smo veliko upozorenje naroda da moramo biti još odgovorniji, pažljiviji, marljiviji“, rekao je predsednik Srbije, zaključujući rečima: „Hvala Srbijo“.

Ivica Dačić je u izjavi rekao da je bojkot propao i da je Srbija zadržala svoju stabilnost.

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je u postu na Tvitteru: „Ovo je značajan dan za Srbiju na parlamentarnim i lokalnim izborima. Radujemo se što ćemo sarađivati sa novom vladom na reformama vezanim za EU. Opredeljeni smo da pomognemo Srbiji da brzo krene u članstvo u EU i podrži ekonomski oporavak posle krize COVID-19“./ ibna