Srbija: Razgovori u SAD će se fokusirati na finansijska pitanja, kaže Brnabić

Srbija: Razgovori u SAD će se fokusirati na finansijska pitanja, kaže Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući 2. septembra usredsrediti pre svega na ekonomska pitanja.

Brnabić je napomenula i da je ovo sastanak o finansijskim pitanjima na kome su razgovori prekinuti, podsećajući da je u prošlosti bilo razgovora o obnovi avio-linije Beograd-Priština, kao i o železničkoj povezanosti.

„To su uglavnom ekonomska pitanja o kojima smo uvek govorili i na kojima je predsednik Aleksandar Vućić insistirao, ne samo u razgovorima sa Prištinom, već i u kontekstu mini-šengenske inicijative koja je u interesu celog regiona,“ rekla je Brnabić u razgovoru sa novinarima.

Naglasila je da očekuje da međunarodna zajednica bude jasna ne samo u osudi događaja vezanih za Visoke Dečane, već i u sprečavanju pretnji srpskom kulturnom, istorijskom i verskom nasleđu.

“Nadam se da će svim međunarodnim akterima, počev od UNESCO-a, kroz EU, biti jasno ne samo osuda, već i sprečavanje da se naše kulturno-istorijsko-versko nasleđe uruši, da bude ugroženo, ali umesto toga i opstane”, izjavila je Brnabić, ističući da je ovo nasleđe važno ne samo za srpski narod, već i za ceo svet. / ibna