Srbija: Rusija, Kina i EU se bore za diplomatsku pobedu u Srbiji – The Guardian

Srbija: Rusija, Kina i EU se bore za diplomatsku pobedu u Srbiji – The Guardian

Britanski The Guardian se u ponedeljak bavio Srbijom u članku pod naslovom „Koronavirusna diplomatija: kako Rusija, Kina i EU pokušavaju da pobede u Srbiji“.

Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU koja se poslednjih godina koketira sa Moskvom i Pekingom, postala je raskrsnica konkurencije za „koronavirusnu diplomatiju“, što je postalo izuzetno očigledno, navodi Guardian.

Prema pisanju lista, u prvim satima posle proglašenja pandemije i proglašenja vanredne situacije u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić oštro je govorio protiv EU, jer je istog dana predsednica Evropske perspektive Ursula Von der Leien zabranila izvoz sanitetskog materijala iz bloka EU.

„Ne postoji evropska solidarnost. Bila je to bajka. Poslao sam posebno pismo jedinim onima koji mogu pomoći. To je Kina “, rekao je tada Vučić.

Prema The Guardian, predsednik Srbije je od Kine zatražio pomoć za snabdevanje, opremu i savete za borbu protiv pandemije i ubrzo je avion iz Kine sleteo u Beograd.

Prema pisanju The Guardian, Kinezi su u Beograd prvo poslali avion pun opreme i šest lekara-stručnjaka koji su pomogli u koordinaciji nacionalne politike za borbu protiv širenja COVID-19, a predsednik Srbije pun emocija poljubio je kinesku zastavu iz zahvalnosti i još jednom kritikovao Evropu zbog nedostatka pomoći.

„To nije baš ono što bismo želeli da čujemo od Vlade koja tvrdi da čini sve što je moguće da bi se pridružila EU“, rekao je evropski diplomata sa sedištem u Beogradu. Ali čak i u Španiji i Italiji vlada ljutnja zbog nedostatka koordiniranog evropskog odgovora na koronavirusnu krizu, dok se za one izvan bloka EU kao što je Srbija odbijanje oseti još jače, napominje The Guardian.

Kina je rado popunila ovu prazninu, prenosi list. „Srbija je sledila kineski model rešavanja pandemije koronavirusa i u slučajevima blažih simptoma došlo je do izolacije pacijenata u velikim privremenim bolnicama. Posle toga nije usledila potpuna izolacija oblasti, jer je srpski građani ne bi prihvatili, ali postojala je stroga izolacija za starije osobe.

Pored toga, prema pisanju lista, Rusija je krenula istim stopama, uglavnom slanjem dezinfekcionih sredstava bolnicama i javnim mestima, pomoć koju je Srbija rado prihvatila, a opozicija u Moskvi je optužila Vladu da je pomoć u inostranstvu propaganda, kako lekarima u Rusiji nedostaje osnovnih sreddstava“, nastavlja The Guardian.

Nakon javnih kritika predsednika Srbije, The Guardijan piše da je i EU počela da pokazuje da “rado pomaže Srbiji”.

„Delegacija EU je izjavila da je za pomoć medicinskim ustanovama obezbeđeno više od 200 miliona evra finansijske pomoći i od više od 250 miliona evra kredita. Takođe, laboratorija koju u Srbiji finansira EU je reorganizovana u laboratoriju za skrining koronavirusa. EU je obećala milione evra Srbiji u kratkom i srednjoročnom roku za borbu protiv COVID-19 i njegovih posledica“, navodi se u dokumentu. EU pokušava da dokaže da priče o evropskim vrednostima i solidarnosti nisu fikcija, dok je za Kinu neophodna promena naracije da se zemlja predstavi kao rešenje za koronavirus, a ne kao njegov uzrok“./ ibna