Srbija: Sastali se Vučić i Lajčak

Srbija: Sastali se Vučić i Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak u sredu se u Beogradu sastao sa predsednkom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Republike Srbije rekao je, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i da je spremna za njegov nastavak, te da podržava napore na postizanju rešenja bez ultimatuma i nametnutih rezolucija.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da rešenje postigne politikom kompromisa, bez ultimatuma i nametnutih rezolucija. Takođe je naveo da Srbija u sporazumima i pregovorima učestvuje u dobroj nameri, tražeći razumevanje za svoje državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

„Naša je obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i angažovani. Važno je da Srbija ne određuje rokove, jer je mnogo važnije da se dogovorimo i da su obe strane njime zadovoljne“, rekao je predsednik Vučić.

On je istakao i da će Srbija insistirati na punoj primeni potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, napominjući da je Srbija u potpunosti izvršila sve svoje obaveze.

Zahvalio se Miroslavu Lajčaku na posvećenosti, dodajući da je u Srbiji uvek dobrodošao.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja na zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak rekao je da je došao da kaže da države članice EU nemaju interes da zadrže status quo i da su spremne da proces dijaloga Beograd-Priština dovedu do uspešog kraja čim dve strane budu spremne za to.

„Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj nameri“, rekao je Lajčak, dodajući da članice EU očekuju da dve strane sprovedu sve dogovoreno u procesu dijaloga u poslednjih 10 godina. / ibna