Srbija: Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Srbija: Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje je rekao da Srbija zahteva povlačenje svih trupa koje su izvršile invaziju na sever Kosova i Metohije, kao i hitan odgovor Evropske unije na pitanje postojanja Briselskog sporazuma.

„Danas je Savet za nacionalnu bezbednost doneo nekoliko odluka, zaključaka, predloga i preporuka. Pre svega, u skladu sa zadatkom Saveta za nacionalnu bezbednost da uvek ispituje stanje odbrambenih sposobnosti Republike Srbije, analizirali smo stanje u Vojsci Srbije, MUP -u i Policiji Srbije, videli smo što je potrebno u budućnosti. Činimo to kako bismo ojačali svoje sposobnosti, kako bismo mogli delovati još dinamičnije u smislu odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju ili još intenzivnije u smislu odvraćanja svake pretnje od potencijalnog terorističkog čina.

Razgovarali smo o tehničkim stvarima koje moramo poboljšati. Veoma sam zadovoljan stanjem borbene gotovosti, kao i moralom i motivacijom ljudi da uvek poboljšavamo svoje sposobnosti. Očekujemo značajniju opremu naše vojske i policije u narednom periodu, što je već davno dogovoreno”, rekao je predsednik Vučić i dodao da se razgovaralo o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno nakon zločinačke akcije prištinskog režima i invazija na sever oklopnim transporterima i vozilima za miniranje vode.

„Analizirali smo situaciju i došli do zaključaka. Srbija će i dalje insistirati na očuvanju mira, pune stabilnosti i bezbednosti, kao i pune bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Smatramo neprimjerenim izjave u kojima su Beograd i Priština izjednačeni, a odgovornost prebačena na obe strane. Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali neće prihvatiti rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim radnjama”, rekao je predsednik Vučić i dodao da Savet za nacionalnu bezbednost traži hitan odgovor Evropske unije na pitanje da li briselski sporazum postoji ili ne u pravnom smislu, kao i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), koja je jezgro ovog sporazuma.

„Odbio sam ovo rešenje jer nije kompromis, već rešenje koje bi ponizilo Srbiju. To je rešenje u kojem bi zaboravili 70 odsto namera Albanaca na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20 do 30 odsto drugih mera. Dobio sam saglasnost Saveta za nacionalnu bezbednost. Odbio sam to jer mi je dojadila politika svršenog čina. Ne možete tako da razgovarate sa Srbijom”, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je povlačenje svih trupa sa severa Kosova i Metohije jedino rešenje.

„Vratite se na prethodnu situaciju i onda idemo u Brisel da razgovaramo o svemu“, rekao je predsednik Vučić i dodao da je Srbija uvek spremna za razgovor. On je rekao i da Srbija poziva Evropsku uniju, Veliku Britaniju i SAD da utiču na Prištinu da ukine nezakonitu presudu Ivanu Todosjeviću.

“Smatramo da je to sledeći mogući razlog velike krize, možda i najveće do sada”, rekao je predsednik Vučić i objasnio da je presuda direktno prekršila Briselski sporazum jer je u veću trebalo da budu dva Srbina i Albanac, ali takav panel nikada nije bio formiran.

„Ili će Priština ukinuti ovu presudu, ili smo dobro razumeli da Priština ima podršku za migraciju Srba i srpskih porodica i mi ćemo reagovati drugačije i shodno tome“, rekao je predsednik Vučić. On je najavio da će u narednim danima biti razmotrene moguće dodatne mere koje će Srbija sprovesti u cilju zaštite svog naroda i suvereniteta.

„Želimo da pokažemo dobru volju i da damo vreme nekim ljudima u Prištini da promene svoje loše odluke. Ako oni to ne žele, preduzećemo mere da zaštitimo interese Republike Srbije, o čemu sam obavestio članove Kvinta i predstavnike EU ”, rekao je predsednik Vučić i ponovio da nećemo prihvatiti politiku integrisanih čin.

Lajčak poziva na smanjenje tenzija

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je zabrinut zbog situacije na severu Kosova i Metohije i pozvao na trenutno smirivanje tenzija.

“Važno je smanjiti tenzije, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja”, rekao je Lajčak na svom nalogu na Tviteru.

Lajčak, koji boravi u poseti Beogradu, naglasio je da je sa ambasadorima EU razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije. / ibna