Srbija: Sastav nove apsolutno većinske vlade SNS sa SPS, JS i Spas biće objavljen u nedelju

Srbija: Sastav nove apsolutno većinske vlade SNS sa SPS, JS i Spas biće objavljen u nedelju

Predsednik Srbije i lider većinske Napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić odložio je objavu imena u novoj Vladi Srbije za nedelju.

Predsednik Srbije se, nakon sednice predsedništva SNS, uzdržao od obelodanjivanja sastava nove Vlade, koji će, kako je rekao, biti saopšten u nedelju na novom zasedanju Predsedništva SNS.

Međutim, Aleksandar Vučić je dao okvir tima koji će sa njim voditi Srbiju u narednom periodu, koji će, međutim, trajati najduže godinu i po dana, pošto je odredio mandat vlade do aprila 2022. godine.

Prve informacije koje je pružio Vučić odnosile su se na trajanje nove Vlade, koja će delovati najkasnije do aprila 2022. godine.

To praktično znači da će Srbija održati opšte izbore 2022. godine na svim nivoima: predsedničkim, parlamentarnim, lokalnim i opštinskim.

Govoreći o mandatu nove vlade, Vučić je rekao da će „ovo biti reformska vlada u teškom trenutku. Zbog toga je ograničenog trajanja, tako da se niko ne opusti. Ovo je test za ono što sledi“.

Takođe je pojasnio da bi sastav nove vlade i formiranje Skupštine Srbije mogli da budu završeni do srede, kada će budući premijer Srbije predstaviti ekspoze.

Prema novoj vladi, ona će imati dva ili tri nova ministarstva, dok će „predstavnici nacionalnih manjina biti značajno prisutni na položajima državnih sekretara i direktora javnih preduzeća“.

Socijalistička partija Srbije (SPS), koja je u koaliciji sa naprednjacima od 2012. godine, čini se da je u novoj raspodeli osvojila manje u odnosu na ono što je do sada držala.

Dva su razloga za to; prvi je rezultat izbora, prema kojem je SNS osvojio apsolutnu većinu, dok je SPS izgubio na prethodnim izborima; druga je da je u vladu uključen još jedan novi partner, a to je SPAS Aleksandra Šapića.

Iako ostaje nepoznato koja će ministarstva imati Socijalistička partija, najavljeno je da će Ivica Dačić napustiti Ministarstvo spoljnih poslova i voditi Narodnu skupštinu, nakon dva mandata u Ministarstvu spoljnih poslova i jednog u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Moramo takođe da pokažemo ljudsku ispravnost i da im ne kažemo da nam nisu potrebni. Socijalisti nam nisu potrebni kao nekada, ali zajedno smo postigli dobre rezultate “, rekao je Vučić.

Govoreći o saradnji sa SPS-om, Vučić je rekao da će se saradnja nastaviti, ali u „malo izmenjenom obliku“.

„Za svaku državotvornu politiku počastvovan sam što sam na čelu najvišeg predstavničkog tela i nosilac ustavne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji“, rekao je Dačić nakon što je Vučić objavio novu funkciju.

Ulaskom SPS-a i SPAS-a u novu vladu, Srpska narodna skupština je u osnovi ostala bez ikakve opozicije. Preciznije, opozicija bi mogla da sadrži samo nekoliko predstavnika manjinskih partija, ali sigurno ih neće biti više od desetak.

Prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora održanih u junu ove godine, SNS je sa 188 poslanika osvojio apsolutnu većinu, što znači da im niko nije trebao da formiraju vladu.

Međutim, naprednjaci su odlučili da nastave saradnju sa onima sa kojima su do sada koalirali, tako da im se pridružuje i SPS sa 32 poslanika, ali i „novi igrač“ SPAS-a sa svojih 11 predstavnika. Ukupno će ove tri stranke brojati 231 poslanika, što čini ne samo dvotrećinsku većinu, već i mnogo više od toga. Sa tako ugodnom prednošću, ogromna većina je u stanju da sprovede skoro sve, čak i promenu Ustava.

Međutim, broju ovih poslanika moraju se dodati manjinske stranke, uglavnom SVM Ištvan Pastor, koji je na izborima osvojio devet mesta i takođe bio partner SNS koalicije. Sudeći po dosad rečenom, ova saradnja će se nastaviti i većina u parlamentu će se „popeti“ na 240.

Stoga će među onima koji su ušli u parlament biti još deset članova manjinskih partija (SAA sa četiri, SDA i Albanska demokratska alternativa sa po tri) koji bi, kako je i dalje nepoznat, mogli ili da se pridruže vladajućoj većini ili da ostanu u opoziciji .

Predsednik Srbije takođe je otkrio još jednu promenu u novoj vladi Srbije, a to je da Nebojša Stefanović više neće biti ministar policije. Međutim, to ne znači da on ni na koji način neće ući u vladu.

Govoreći o novim ministrima i sastavu vlade, rekao je da čekaju još tri ili četiri dileme i da će sve biti rešeno u nedelju.

Povodom saradnje sa SPAS-om, Vučić je rekao da su se lako dogovorili za saradnju sa Šapićem i da će SPAS imati ministra u novoj vladi. / ibna