Srbija: Sastav nove Vlade biće poznat nakon posete američke delegacije, kaže Dačić

Srbija: Sastav nove Vlade biće poznat nakon posete američke delegacije, kaže Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u nedelju uveče da će se razgovori za formiranje nove Vlade nastaviti i posle posete američke delegacije Srbiji, u kojoj će biti i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Richard Grenell.

„Mnogo puta sam rekao da smo spremni da nastavimo da radimo sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom. Znamo da SNS ima apsolutnu većinu i odluku o Vladi doneće pobednik na izborima. O ovome smo razgovarali više od mesec dana i nastavićemo i dalje. Sa predsednikom radimo na svim aktuelnim pitanjima. Da budemo realni, ako američka delegacija dođe sledeće nedelje, to znači da ćemo se time pozabaviti narednih dana, a zatim preći na druge aktivnosti. Nismo razgovarali o personalnim pitanjima“, rekao je Dačić gostujući u„ Hit Tveet “.

U vezi sa situacijom u Crnoj Gori nakon izbora, kao i kritikama koje mu je uputio predsednik Crne Gore, Dačić je istakao da je Milo Đukanović „izgubio smer“.

„Sigurno je da se Milo Đukanović izgubio. Još nisam upoznao Crnogorca koji bi da ide u šumu. Ova politika je u velikoj meri promovisala mržnju i strah prema Srbima. Vratio je situaciju tamo gde je započeo svoju političku karijeru. Znam ga više od 30 godina i sada je u situaciji „Milo protiv Mila“. Na vlast je došao zahvaljujući ustanku naroda koji su predvodili Momir Bulatović i on sam. Tada je rekao da je crnogorsko rukovodstvo plašilo narod velikosrpskom politikom da bi ostalo na vlasti, a to upravo sada on čini“, rekao je Dačić.

Dodao je da ne poznaje nijednog lidera pobednika koalicije u Crnoj Gori, ali očekuje da poboljšaju odnose sa Srbijom.

„Srbija nije učinila ništa protiv Crne Gore. Sve što nas zanima je položaj Srba i tu se suočavamo sa problemima. Kako da intervenišemo na njihovim izborima? Da li je Vučić nekoga pozvao da podrži srpske stranke? … Milo nije izgubio od Srbije, izgubio je od svog naroda. Tamošnjih Srba je 29%, to nije dovoljno za pobedu. Ne znam Dritana Abazovića, Zdravka Krivokapića, Aleksu Bečića … Očekujemo da vlada pomogne poboljšanju odnosa sa Srbijom, ali i promeni položaja Srba u Crnoj Gori“, istakao je Dačić.