Srbija: Selaković o novom početku diplomatskih odnosa sa Bugarskom

Srbija: Selaković o novom početku diplomatskih odnosa sa Bugarskom

Nakon današnje zvanične posete Bugarskoj, srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da je sa političkim i državnim rukovodstvom zemlje razgovarao o planovima za unapređenje svih vrsta saradnje, od infrastrukture do ekonomije.

Podsetio je da mu je ovo jedna od prvih ministarskih poseta uopšte, a druga u regionu.

„Tokom razgovora sa bugarskom ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharievom, zajedno smo istakli da kao ministri spoljnih poslova treba da češće kontaktiramo i iskoristimo blagodati regiona“, rekao je Selaković.

Dvoje premijera govorili su i o potrebi unapređenja bilateralnih odnosa kao i o uspesima koji su poslednjih godina postignuti na polju zajedničke saradnje, kulminirajući velikim uspehom u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Prema Selakoviću, autoput koji povezuje Beograd i Sofiju je već završen sa strane Srbije do granice.

„Do kraja ove godine trebalo bi da bude gotovo do bugarske strane granice, koja će povezati naše dve prestonice modernim autoputem kojim će se stizati za nešto više od tri sata“, objasnio je srpski ministar spoljnih poslova.

Takođe su razgovarali o energetskim projektima poput Balkanskog toka i nastavku izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske koja bi, prema ministru, omogućila energetsku diverzifikaciju.

Takođe je napomenuo značaj turizma za dve zemlje, napominjući da su u periodu pre pandemije COVID-19 zabeleženi istorijski uspesi u broju razmena srpskih posetilaca u Bugarskoj i bugarskih u Srbiji.

Tvrdio je da sve navedeno naglašava potrebu za produbljivanjem i unapređivanjem saradnje u budućnosti.

„Ako završimo gasnu interkonekciju, završili smo gasovod. Autoput se privodi kraju, pa da vidimo koji će biti naši budući projekti, a za to ima puno prostora“, rekao je Selaković.

O istom repertoaru pitanja razgovarao je i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

„Bilo je govora i o ekonomskoj saradnji koja je trenutno fokusirana na trgovinu. Ali takođe nam je potrebna zajednička ekonomska saradnja, da bismo otvorili naše kompanije na trećim tržištima, možda zajedničkim nastupom“, zaključio je Selaković.

Nakon ovih sastanaka, ministar je takođe o ovim pitanjima razgovarao sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Radev je ovom prilikom izrazio zahvalnost Bugarske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ispunjavanju obaveza prema bugarskoj manjini u Srbiji.

Posetu Bugarskoj Selaković je ocenio kao „novi početak“ diplomatskih odnosa dve zemlje, s obzirom na to da srpski ministar inostranih poslova nije boravio u zvaničnoj poseti Bugarskoj od 2014. godine. / ibna