Srbija: Sledećih deset dana biće ključno, kaže Vučić

Srbija: Sledećih deset dana biće ključno, kaže Vučić

Sledećih 10 dana, do 20. aprila, biće presudno za nas da odredimo sudbinu našeg odnosa sa koronavirusom, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Niša, gde boravi u zvaničnoj poseti.

On je rekao da je disciplina građana sada od najvećeg značaja i zahvalio građanima Niša na poštovanju restriktivnih mera.

Predsednik Srbije napomenuo je da je Niš od početka pogođen epidemijom, ali građani su se uspeli disciplinovati i oduprijeti, uprkos žrtvama, ali se osvrnuo i na napore za povećanje broja bolničkih kreveta i zdravstvenih olakšica.

Nastavljajući, Vučić je napomenuo da će 5.000 paketa lekova iz francuskog Sanofija stići u zemlju kao pomoć iz Francuske, izrazivši zahvalnost francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da će naredna sedmica biti veoma teška.

“Nažalost, očekuje se porast broja pacijenata i to teško obolelih a biće i umrlih, ali  prognoze su da će nakon praznika taj broj pasti i da ćemo do kraja aprila imati blagi pad”, rekao je Tiodorović i dodao da „nakon toga ulazimo u maj, sunčan, lep, koji će nam pomoći u borbi protiv virusa“.

„U ovom trenutku je potrebna gvozdena disciplina. Ono što građani mogu da urade je da poštuju sve mere. Jedini način borbe je da se bude disciplinovan 14 dana i da se shvati da to nije stvar demokratije, već pitanje kulture “, rekao je Tiodorović i dodao da smo „do sada izbegavali italijanski scenario“.

Kako je rekao, na respiratorima širom Srbije je više od 120 ljudi koji se bore da prežive.

„Starost od 30 do 40 čini jednu trećinu pacijenata. U Nišu danas imamo trogodišnje dete koje je bolesno i srećom je u stabilnom stanju”, zaključio je Tiodorović./ibna