Srbija: Slobodan ulazak za građane četiri zemlje regiona

Srbija: Slobodan ulazak za građane četiri zemlje regiona

Od 1. juna Srbija uvodi režim slobodnog prelaska granice za državljane četiri zemlje u regionu: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije, koji neće morati imati negativan test a koronavirus kada budu prelazili granicu.

“Građani ove četiri države neće morati obaviti tu kontrolu. U Srbiju će ulaziti na način kako je to bilo i pre COVID-19,” rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Što se tiče državljana ostalih zemalja, obaveza posedovanja negativnog PCR testa i odobrenje državnih organa za prelazak granice ostaju na snazi, rekla je premijerka dodajući da strani državljani kjoi su od posebnog interesa za privredu Srbije mogu ući u zemlju bez PCR testa.

“U ovom slučaju, stranci će imati posebne dozvole sa ograničenim pristupom od hotela do radnog mesta,” rekla je Brnabić.

Što se tiče državljana Srbije, oni mogu ući i izaći iz zemlje kako žele.

“Nema ograničenja. Neće biti u samoizolaciji, što znači da mogu da uđu kako žele ukoliko im PCR test bude negativan nakon ulaska u zemlju,” rekla je Brnabić.

Takođe je rekla da će Krizni štab danas razmatrati moguća rešenja za administrativne prelaze između Srbije i Kosova./ibna