Srbija: Slobodno kretanje za građane Srbije i Mađarske u graničnoj zoni

Srbija: Slobodno kretanje za građane Srbije i Mađarske u graničnoj zoni

Građanima Srbije i Mađarske koji borave u pograničnim gradovima i rade ili imaju imanja u susednoj državi biće dozvoljeno da obavljaju svoj posao bez prekida, počevši od danas, nakon što su dve susedne zemlje donele odgovarajuću odluku i postigle sporazum.

Sporazum su potvrdili srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i njegov mađarski kolega Peter Szijjarto na graničnom prelazu Horgoš.

Prema sporazumu, građanima Srbije i Mađarske biće dozvoljeno da rade u krugu od 50 kilometara i moći će da se kreću preko graničnih tačaka Horgoš – Reske, Kelebija – Tompa i Bački Breg – Hercegsanto.

„Građani koji se budu kretali u ovom području moraju dostaviti dva dokumenta; dozvolu boravka i potvrdu o radu u susednoj zemlji. Biće testirani na simptome i njihova temperatura će biti uzeta na granici. Mera je odobrena ne samo za Mađarsku, već i za sve u regionu, ali je usvojena na osnovu prijateljskog predloga Mađarske,“ izjavio je Ivica Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova dodao je da “sve ukazuje na normalizaciju situacije” i da će se uskoro otvoriti još više prelaza koje će olakšati svakodnevni život.

„Zahvaljujem Mađarskoj što nam je pomogla doniranjem 200.000 zaštitnih maski, 10.000 radnih uniformi i za organizovanje repatrijacije naših ljudi iz inostranstva. Još jednom smo pokazali da je saradnja Srbije i Mađarske najjača u regionu,“ podvukao je Dačić.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto rekao je da što se pre Srbija finansijski oporavi i izađe ojačana efektima coronavirusne krize, to će i Mađarskoj biti bolje.

„Sve velike mađarske kompanije, a to je dobra vest, podržaće jačanje privrede u Srbiji. Razvojne investicije u Vojvodini će se nastaviti, s tim da je do sada dodeljeno 86 milijardi forinti. U Mađarskoj je otvorena izgradnja pruge Beograd-Budimpešta i posebno značajnog dela Segedin-Subotica-Baja, kao i izgradnja gasovoda jer su za mađarske kompanije koje investiraju u Srbiju otvorene kreditne linije“. / ibna