Srbija: Specijalni izaslanik za dijalog Beograd – Priština se očekuje u aprilu

Srbija: Specijalni izaslanik za dijalog Beograd – Priština se očekuje u aprilu

Prema informacijama koje je Tanjug dobio iz Brisela, očekuje se da će novi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine stupiti na funkciju početkom aprila.

Diplomatski izvori kažu da se očekuje da procedure imenovanja specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, a verovatno i za Zapadni Balkan, budu okončane do kraja marta, a prva zvanična poseta se očekuje u prvoj nedelji aprila.

Takođe se izveštava da, iako nema zvanične odluke Saveta EU, imenovanje Miroslava Lajčaka, bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine nije u pitanju. Miroslav Lajčak bio je visoki komesar EU u Bosni i Hercegovini 2007. godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Josep Borrell, koji je nominovao Lajčaka, kaže da je uveren da će bivši slovački ministar spoljnih poslova obaviti odličan posao kao specijalni izaslanik EU za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Još nije poznato ko će biti novi specijalni izaslanik EU za region Zapadnog Balkana.

Kao deo mera preduzetih za ograničavanje širenja COVID-19, procedura imenovanja specijalnog izaslanika EU i ostale odluke na nivou EU sada se podnose u pisanom obliku./ibna