Srbija: Stefanović se u Napulju sastao sa komandantom zajedničkih snaga NATO

Srbija: Stefanović se u Napulju sastao sa komandantom zajedničkih snaga NATO

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom Zajedničkih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Robertom Burkeom, sa kojim je razgovarao o saradnji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om, sa posebnim osvrtom na bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Sagovornici su ocenili da je trenutna saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om, a posebno Komande združenih snaga u Napulju, dobra i sastanci na visokom nivou doprinose jačanju poverenja i međusobnog razumevanja.

Ministar Stefanović izrazio je zabrinutost zbog bezbednosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećajući da najnoviji izveštaji misije OEBS-a pokazuju da je zabeležen porast od više od 109,4% incidenata usmerenih na srpsku zajednicu.

Naglasio je da Srbija očekuje podršku u zaštiti svog naroda u južnoj pokrajini, uz aktivniju ulogu KFOR-a koji je odgovoran za to, dodajući da Srbija čvrsto veruje da će igrati svoju ulogu u održavanju stabilnosti.

Govoreći o saradnji Srbije i NATO-a, Stefanović je istakao da Republika Srbija sa svim partnerima sarađuje na izuzetno transparentan način, ali u skladu sa politikom vojne neutralnosti, i podsetio da je u ovom kontekstu program „Partnerstvo za mir“ optimalan okvir za saradnju.

Ocenio je da dosadašnje učešće u različitim mehanizmima Partnerstva za mir, kao i učešće u zajedničkoj obuci i međunarodnim vežbama, doprinosi razvoju interoperabilnosti, čija je važnost Vojsci Srbije vidljivija tokom učešća u mirovnim misijama pod pokroviteljstvom UN i EU operacijama.

Admiral Burke je naglasio da su Republika Srbija i NATO bliski partneri i da je uspešno učešće srpskih snaga u multinacionalnim operacijama jedan od rezultata ovog partnerstva. Ponovio je da misija KFOR-a ostaje nepromenjena i da je stabilna situacija u oblasti korporativne odgovornosti od vitalnog značaja za bezbednost regiona. Takođe je naglasio da se između Vojske Srbije i Kfora održava odličan dijalog, dodajući da su kanali komunikacije stalno otvoreni. / ibna