Srbija: “Suočeni smo sa ozbiljnom krizom; kroz ovo ćemo proći jedinstvom i solidarnošću,” izjavio Vučić

Srbija: “Suočeni smo sa ozbiljnom krizom; kroz ovo ćemo proći jedinstvom i solidarnošću,” izjavio Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraio se građanima Srbije o trenutnoj situaciji oko koronavirusa.

On je najavio da će Vlada Srbije formirati dve komisije, od kojih će se jedna baviti rešavanjem epidemije koronavirusa, a druga će minimizirati uticaj na ekonomiju. Istovremeno, biće odobreno povećanje od 10% za sve zdravstvene radnike i jednokratno pomoć od 4.000 dinara za penzionere.

Vučić je naglasio da današnju tešku situaciju Srbija može prevazići samo ako građani ostanu ujedinjeni i solidarni.

„Pripremali smo se prethodnih godina. Uložili smo mnogo novca i bolje smo spremni da se suočimo sa ovim izazovima od većine zemalja. Mi, za razliku od drugih malih zemalja, provodimo ispitivanja. Dobijamo rezultate, manje ozbiljne. Suočavamo se sa velikom i teškom krizom i stvari neće biti jednostavne u danima i nedeljama koje dolaze“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će biti više slučajeva zaraze i više pacijenata, a “sigurno ćemo izgubiti i više ljudi, kao što je to bio slučaj sa sezonskim gripom”.

Predsednik Srbije istakao je da moraju pobediti u dve bitke protiv koronavirusa, tvrdeći da je važnije slušati profesionalce umesto političara i medija.

“Ovo je borba za očuvanje zdravlja naših ljudi, a posebno starijih koji su najugroženiji; koji su ujedno i najdisciplinovaniji i najodgovorniji, ali koji ipak brže i na žalost efikasnije pogađaju koronavirus“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je važno da građani prilagode sve potrebne mere onome što profesionalci imaju da kažu umesto da slušaju političare ili medije.

Kako je najavio,  od danas će tri bolnice biti odgovorne za lečenje koronavirusa.

„Klinika za zarazne bolesti u Beogradu će biti jedina koja leči bolesnike sa koronavirusom. Klinički centri u Novom Sadu i Nišu takođe će raditi kao referentni centri “, dodao je Vučić.

Takođe je obavestio da državni objekti imaju dovoljno kapaciteta, kreveta i svih ostalih potrepština.

“Vojska ima hranu koja može da nahrani 100 hiljada ljudi, a naša vojska je manja od toga”, objasnio je Vučić. „Sve zalihe u slučaju rata ili mira su upakovane. Kao zemlja smo domaće tržište rešavali bolje nego mnoge zemlje u EU“, dodao je predsednik Srbije.

On je nastavio da Srbija nije bila u stanju da izbegne krizu jer je predstavljala globalnu nesreću, ali ipak je bila uspešnija u zaštiti građana uz pomoć profesionalaca.

„Važno je da ljudi koji do sada nisu kupovali ni pola kilograma brašna, ne kupuju 20 kilograma brašna.

„Ne pravite zalihe koje ćete morati kasnije da bacite. Lično ću biti na čelu tima koji se bavi finansijskim uticajem “, zaključio je Vučić. / ibna