Srbija: Sve što je dogovoreno mora biti i ispunjeno, složili su se Lajčak i Vučić u Beogradu

Srbija: Sve što je dogovoreno mora biti i ispunjeno, složili su se Lajčak i Vučić u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u četvrtak u vili Mir u Beogradu u 19:00 (po lokalnom vremenu).

Vučić i Lajčak razgovarali su o napretku postignutom od obnavljanja dijaloga uz posredovanje EU u julu, kao i o sledećim koracima u pregovorima za sveobuhvatan sporazum.

Posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština, Miroslavom Lajčakom, Aleksandar Vučić rekao je da su imali dobar i racionalan razgovor i saglasni su da nastave dijalog i punu posvećenost Srbije procesu.

„Analizirali smo šta je do sada postignuto. Dogovorili smo se o nastavku dijaloga i punoj posvećenosti Srbije da nastavi ovaj proces i želji da se nađe kompromisno rešenje za uspostavljanje boljih odnosa između Srba i Albanaca“, rekao je predsednik Srbije.

„Mislim da smo izrazili zajedničku ocenu koja je dobra i zadovoljavajuća za ekonomske trendove koji postoje i koji još nisu podstaknuti između Beograda i Prištine, jer je to jedna od najvažnijih stvari“, nastavio je Vučić.

„Evropska budućnost je za Srbiju veoma važna zbog više investicija, zbog vrednosti za koje se borimo i koje podržavamo, i zato što će pozicija Srbije biti sve jača što smo bliže EU, a taj put određuje kako i šta mi to radimo u našim odnosima sa Prištinom“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je „insistirao na punoj primeni briselskog sporazuma; Verujem da je ovo preduslov za uspešan nastavak dijaloga između strana u procesu“.

Potom se zahvalio Miroslavu Lajčaku na predanom i marljivom radu i „što je želeo da sasluša obe strane“, naglasivši da „razumem koliko je težak njegov stav o tome kako voditi i završiti dijalog. To je vrlo složen posao. Zahvalan sam na ovoj posvećenosti. Bolje je voditi dijalog, jer ako ne razgovaramo, može doći do incidenata koji ugrožavaju interese i živote ljudi, i Srba i Albanaca“, dodao je Vučić.

Lajčak je sa svoje strane ponovio da je cilj razgovora normalizacija odnosa, što je u interesu svih, i da je Evropska unija tu samo da pomogne, a ne da nikoga primorava na bilo šta.

„Ne možemo da želimo normalizaciju tražeći od Srbije ili Kosova da učine više“, ponovio je, dodajući da je „jedan cilj normalizacija, a drugi evropska perspektiva i pristup Evropske unije“.

Prema njegovim rečima, došlo je do promene u odnosu na poslednja četiri meseca u pogledu razgovora.

„Dogovorili smo se oko pitanja vezanih za nestale osobe. Sada se bavimo imovinskim pitanjima, pitanjima vezanim za Zajednicu srpskih opština. Ključno pitanje ili princip ovog procesa je da na kraju ne bi trebalo ostaviti nijedno otvoreno ili nerešeno pitanje. Bavimo se pitanjima bez odgovora. Razumljivo je da broj ovih pitanja izaziva emocije. Sve što je dogovoreno mora se ispuniti. Dva dana sam bio u Prištini, imao sam niz sastanaka. Suština je da sve dogovoreno mora biti ispunjeno onako kako je dogovoreno. Proces dijaloga se nastavlja; Verujem da je to u interesu građana Srbije i Kosova, ali i regiona“, naglasio je Lajčak. / Ibna