Srbija: Svetska zajednica nije dobro odgovorila na pandemiju, kaže Dačić

Srbija: Svetska zajednica nije dobro odgovorila na pandemiju, kaže Dačić

Ulogu međunarodnih organizacija u rešavanju pandemije prokomentarisao je srpski ministar spoljnih poslova, koji je rekao da nije uspela da odgovori na izazove koje predstavlja zdravstvena kriza.

U televizijskom intervjuu, Dačić je rekao da međunarodne organizacije nisu reagovale na najbolji mogući način, napominjući da je Savet bezbednosti UN održao samo jednu sednicu o ovom pitanju na kojem države članice nisu uspele da se dogovore o zajedničkoj izjavi o najvećoj svetskoj krizi posle Drugog svetskog rata.

„Sjedinjene Države zahtevale su da se Narodna Republika Kina smatra zemljom porekla pandemije. S druge strane, EU na početku nije imala jasan pristup, ali sada ima smernice i uputstva, ali još uvek nema jasna pravila na svim nivoima o tome kako i kakve su posledice ove pandemije“, rekao je šef srpske diplomatije.

Komentarišući verbalni sukob između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine oko pandemije, Dačić je rekao da ne predviđa stvaranje novog geopolitičkog poretka, ali je naglasio da će doći do prenosa vlasti sa zapada na istok.

“Kina će imati sledeće godine ukupno povećanje od 10%, dok će Sjedinjene Države prema prognozama dostići minus jedan procenat”, objasnio je Dačić i dodao da se očekuje da će BDP naredne godine pasti za tri procenta, što je najveći pad od Velike depresije 1929.

Kako je rekao, pandemija je pokazala da, pored globalizacije, ta pitanja treba preispitati i na nacionalnom nivou i u smislu zaštite nacionalne bezbednosti.

„Ova pandemija pokazala je da samo dobro organizovani javni zdravstveni sistemi mogu dati odgovore. Što se tiče javnog interesa, privatne kompanije imaju logiku svog poslovanja i to je profit, dok je uloga države drugačija“, objasnio je Dačić, napominjući da je stopa smrtnosti u Srbiji oko dva odsto, dok u Velikoj Britaniji dostigao 15 procenata.

Trenutno je, prema Dačićevim rečima, vrlo važno da SZO i međunarodna zajednica ne naprave istu grešku kao ona sa svinjskom gripom, što je zbog nepoverenja rezultiralo tako da je malo ljudi vakcinisano.

“Podržavamo stvaranje sigurne i efikasne vakcine, ali moramo izbegavati ono što se dogodilo sa svinjskim gripom kada je proizvedeno oko 4,9 milijardi vakcina, a na kraju je vakcinisano svega oko 150 000”, rekao je Dačić.

Takođe je napomenuo važnost društvenog rada u doba krize i rekao da Srbija izlazi iz ove krize sa najmanje moguće štete zdravstvu, ekonomiji i da se očekuje povećanje od 5-6% sledeće godine.

„Moramo da promenimo svoj stav prema Zemlji, jer smo stvorili planetu na kojoj je moguće stvaranje koronavirusa. Važna je dobra organizacija, poverenje u lekare i državni sistem“, zaključio je Dačić./ibna