Srbija: Trumpova pobeda bi nam više odgovarala, tvrdi Dačić

Srbija: Trumpova pobeda bi nam više odgovarala, tvrdi Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u utorak da su američki izbori važni za Srbiju jer “odnos američke administracije prema nekim našim problemima, poput Kosova, može zavisiti od toga ko je predsednik”.

Gostujući na RTS-u, Ivica Dačić ocenio je da je pobeda republikanaca i Donalda Trumpa bolja za Srbiju nego pobeda demokrata, jer kosovskom pitanju ne pristupaju kao da postoji dogovor.

„S naše tačke gledišta, Trumpova administracija je za nas bila produktivnija, jer nije pristupila kosovskom pitanju u smislu da je to gotova stvar“, rekao je Ivica Dačić za RTS u emisiji o američkim izborima.

Dačić je dodao da ovu administraciju svakako ne bismo trebali smatrati idealnom, ali otvorila je mogućnost izgradnje partnerstva sa većim stepenom poverenja.

„Voleo bih da budemo strateški partneri“, rekao je Dačić.

Upitan zašto veruje da pitanje Kosova nije zatvoreno sa stanovišta Sjedinjenih Država, kada Trump čestita Prištini nezavisnost, Dačić je dodao da Trump nije priznao nezavisnost Kosova, već je nastavio da „priprema političku scenu”.

Demokrate ne traže kompromisno rešenje, a Trumpova administracija očekuje postizanje kompromisa, što je, kako je istakao Dačić, velika razlika. / Ibna