Srbija: U Beogradu proglašena vanredna situacija

Srbija: U Beogradu proglašena vanredna situacija

U Beogradu je danas proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Odluka o proglašenju vanredne situacije donesena je na sastanku Kriznog štaba za Beograd.

Kako je ranije na TV Prva objasnio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ovo je formalna procedura, čiji je cilj da se olakša primena mera koje je predsednik Srbije najavio sinoć u vezi sa pogoršanjem epidemiološke situacije u Beogradu.

Vesić je pojasnio da će se poštovati svi zakonski postupci potrebni za utvrđivanje proglašenja vanredne situacije kroz sinergiju Opštinske uprave i Vlade.

Rekao je da je obavezna upotreba maske u svim zatvorenim prostorima, zadržavanje udaljenosti od 1,5 metara, dok je upotreba maske i u javnom prevozu obavezna. Ako to ne učinite, bićete kažnjeni, kaže Vesić.

Pored toga, zabranjeno je okupljanje više od stotinu osoba u zatvorenom i više od 500 na otvorenom.

Takođe, od 23:00 do 06:00, zabranjena je kućna dostava, dok će ostatak dana biti ograničena, jer je većina koronavirusnih infekcija otkrivena na zabavama i u noćnim klubovima, rekao je Vesić, koji je dodao da će ove mere biti sprovodi od danas.

„Preduzećemo ove mere dve nedelje i verujemo da će biti dovoljno vremena za povratak u normalan život nakon toga. U svakom slučaju, ukoliko bude potrebe za nove mere, građani će biti blagovremeno obavešteni“, rekao je zamenik gradonačelnika.

U četvrtak uveče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gost na RTS-u, primetio je da je više od 82% ljudi zaraženih novim koronavirusom zabeleženo u Beogradu i da su potrebne nove mere./ibna