Srbija: U buduće će Kina biti naš najvažniji partner – 93,4 miliona evra pomoći od EU

Srbija: U buduće će Kina biti naš najvažniji partner – 93,4 miliona evra pomoći od EU

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, rekao je da je sada nesporno da će Kina biti jedan od najpopularnijih partnera Srbije u budućnosti, jer je to zemlja koja se pokazala kao dobar prijatelj Srbije u vreme širenja pandemije koronavirusa.

„Ne radi se samo o tome da li će neko finansijski pomoći. EU je takođe izdvojila 7,5 miliona evra; Norveška je izdvojila 5 miliona evra i na tome smo zahvalni. Radi se o solidarnosti. U ovim uslovima, kojima smo svedoci ovih dana, novac ne znači mnogo. Naravno, morate imati novac da biste nešto kupili. Ali evo još jednog problema: gde ćete naći stvar koju želite da kupite. U tom pogledu, EU nije pokazala solidarnost, već je zabranila uvoz medicinske opreme. Jedina zemlja od koje možemo nešto da kupimo je Kina,” rekao je Dačić tokom posete Vojvodini.

Takođe je dodao da je razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova, Sergejom Lavrovim, te najavio da će Rusija slati pomoć zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Rusi takođe kupuju istu opremu. Poenta je ovde da dobijete ono što vam treba, a to su maske, zaštitna oprema, testovi, respiratori … ,“ naglasio je Dačić.

93,4 miliona evra od EU

Kao podršku naporima da se reši kriza izazvana epidemijom COVID-19 u Srbiji, EU će izdvojiti 93,4 miliona evra.

Od ukupne pomoći, 15 miliona evra biće izdvojeno za trenutne potrebe u cilju suzbijanja epidemije COVID-19, dok će preostalih 78,4 miliona evra biti iskorišćeno za ublažavanje društveno-ekonomskog uticaja pandemije. / ibna